Code “Rood”: Alarmerende stijging Covid-19 positieve gevallen in Suriname

Op zondagavond om 19:00 uur was er een spoed-persconferentie van het Covid-19 team in de Congreshal. Daar werd bekendgemaakt dat er nu 24 positieve covid-19 cases in Suriname, terwijl de teller op de website op zondagmiddag nog op 15 stond. 

Dat betekent dat er maar liefst 9 nieuwe gevallen van besmetting bij zijn gekomen. Het aantal actieve cases is nu op 14. De telling is enigszins in de war nu, omdat op de covid-19.sr website staat dat er 23 positieve en 13 aktieve gevallen zijn. Ook zijn er vele contactpersonen van deze positief geteste mensen reeds in quarantaine geplaatst, wat de meesten vrijwillig deden, en er zullen nog meer mensen in quarantaine gaan de komende dagen, omdat de contact tracing nog gaande is. Het is nog niet duidelijk of er sprake is van een super-spreader (1 persoon die heel veel mensen heeft besmet).

De meeste gevallen van besmetting zijn het gevolg van de bewegingen over de oostgrens en de zuidgrens, onder andere – maar niet uitsluitend –  vanwege de verkiezingsdag. “De grenzen zijn een enorme uitdaging voor Suriname, maar ook voor onze buurlanden.” 

Omdat nog niet van alle gevallen de bron helemaal duidelijk is, maar ook niet waar de besmette personen zich allemaal precies hebben begeven, is nu Code “ROOD” uitgeroepen, wat betekent dat er verspreiding binnen de gemeenschap is zonder dat de bron bekend is. Het covid-19 team adviseert het gebruik van neus/mondbedekking, strengere hand-hygiene, meer social distancing dan ooit, zoveel mogelijk thuis blijven, en alle overige bekende regels. 

De korpschef zei dat de agent die – zoals gesuggereerd wordt in een filmpje dat viraal gaat op social media  – een “tyuku” zou hebben aangenomen om mensen illegaal over de grens te helpen, is aangehouden, en deze zaak is in onderzoek. Kolonel Slijngard gaf ook aan dat anonieme telefoontjes via 144 niet in behandeling zullen worden genomen. Iedereen met mogelijke symptomen kan nog steeds van het nummer 178 gebruik maken.

De verwachting is dat de President maandag strengere maatregelen zal aankondigen, maar alvast wordt per direct het aantal personen in samenscholing teruggebracht naar maximaal 10. 


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: