Verspreiden van Covid-19 is poging tot doodslag

Terwijl iedereen in de ban is van de verkiezingen en zetels aan het tellen is, zijn we de Covid-pandemie even vergeten. In de tussentijd is een persoon nummer 12 positief getest. Die man is of illegaal naar Frans Guyana gegaan of illegaal vanuit Frans Guyana gekomen. In alle twee gevallen is hij strafbaar. Hij was ziek en had advies om met een mondmasker rond te lopen. Toch blijkt dat hij met 30 personen contact heeft gehad. Dat kan gezien worden als een poging tot doodslag en ook dat is strafbaar. Deze 30 mensen moeten afkomstig zijn van de buurt Santopolder in Wanica, het Revodorp. De mensen in deze buurt zijn over het algemeen niet geneigd om volgens de regels te leven. Dus die 30 mensen moeten met een heleboel mensen contact hebben gehad. In Wanica kan het zijn dat het virus zich aan het verspreiden is. De abani die ondanks strikte waarschuwingen besmette mensen vanuit Frans Guyana naar Suriname halen, kunnen ook poging tot doodslag worden verweten. Deze mensen hebben enkele dagen terug geklaagd dat het personenverkeer stil ligt en dat ze geen inkomen hebben. Een man heeft openlijk op tv verklaard dat al zou hij weten dat een persoon besmet is, als hij betaald wordt zal hij die persoon wel vervoeren van Frans Guyana naar Suriname. We weten dat in bepaalde districten de mensen het niet zo nauw nemen met strafbare feiten. Aan de grens met Frans Guyana is dat het geval bijvoorbeeld. Daar worden de wetten van het land niet erkend, de politie ook niet. De mensen laten zich niet ordenen en hebben daar een hekel aan. Hebben ze ooit belasting betaald voor de inkomsten die ze hebben in euro’s? Daarom hebben wij een maand terug de regering opgeroepen om de noodtoestand in het westen en het oosten van het land bij de grenzen aan te kondigen. De regering heeft niet geluisterd omdat ze de bevolking niet boos wilde maken in aanloop naar de verkiezingen. Het heeft niet gewerkt, de regeringspartij is na 10 jaar traditiegetrouw afgegaan. De regering is met het verruimen van de avondklok en de verruiming van de samenscholing van 10 naar 50 personen verantwoordelijk voor de verslapping. Bijna alle politieke partijen hebben de Covid-regels schromelijk veronachtzaamd. Men heeft dat bijvoorbeeld gedaan in de zogenaamde sound trucks waar iedereen dicht op elkaar heeft gezeten. De regering van Suriname is nalatig door de overtreders als koningen te blijven behandelen en hen geen straffen op te leggen. Want weet u wat men doet door de lockdown te negeren? Wij gaan ervan uit dat het besmetten van mensen en het verspreiden van het virus (terwijl men zelf misschien niet ervan ziek wordt maar anderen wel) als niets anders dan poging tot doodslag. We zien dat de regering nalaat om de mensen te straffen. Het risico is dat we straks beademingsapparaten tekort zullen komen om de zieke en besmette mensen allemaal te helpen. Er zal dan een keuze moeten worden gemaakt tussen wie wel en wie niet voor zo een apparaat in het ziekenhuis in aanmerking komt. In Suriname zullen dat de mensen zijn die de beste connecties hebben. De rest zal geen andere keus hebben dan te creperen. De Surinamers zijn nog niet bewust over Covid. Dat blijkt uit de vele mensen die nog met een uitgestoken hand naar je toelopen om je te begroeten. Vooral onder de ouderen zijn er nog mensen die de regels helemaal niet serieus nemen en gewoon elkaar de hand geven. De mensen beseffen niet dat wanneer ze besmet zijn, ze alleen gaan zijn en dat kinderen en familie ver van hun gaan moeten blijven.  

We hebben gezien dat ook in de stemlokalen en buiten de stemlokalen, mensen zich helemaal niet hebben gehouden aan de social distancing op 25 mei 2020. De beelden zijn uitgezonden op tv en mensen hebben nagelaten om in te grijpen. De leden van het stembureau zijn nauwelijks naar buiten gegaan om de mensen aan de regels te houden. De politie heeft ook nauwelijks ingegrepen. De aandacht op het wegstemmen of juist in het zadel houden van de regering is zo groot geweest, dat men alle regels is vergeten. De kans is groot dat op de dag van de verkiezingen besmettingen hebben plaatsgevonden. We hebben eerder gezegd dat de Covid-pandemie nog niet voorbij is. De regering erkent dat niet en luister niet naar het NCCR en de Volksgezondheid-directeur. Terwijl we ons zitten te vergapen aan mensen die zich aanstellen in de Anthony Nesty Sporthal, hopen we niet dat er zich een Covid-catastrofe zich aan het voltrekken is. We roepen de regering nogmaals om op de samenleving niet in het ravijn te storten. De noodsituatie moet alsnog worden uitgeroepen in Marowijne en Nickerie. Het leger is niet geliefd in het oosten, maar het leger moet in beide gebieden worden gestationeerd. De grenzen moeten zwaar worden bewaakt. De lijfstraffen moeten worden ingevoerd en bezittingen van overtreders die in quarantaine of isolatie gaan moeten worden geconfisqueerd om het een en ander te bekostigen. De regels moeten terug naar 8 uur en 10 mensen. Overtreders van de anderhalve regel moeten worden gestraft. Wij kunnen pas de regels versoepelen als de curve daalt in Brazilie, Frans Guyana en Guyana.   

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: