Roy Bhikharie: “Kwestie Hoefdraad/CBvS is nationale schande, pg hoeft niet te wachten op DNA”

Roy Bhikharie

Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), plaatst in gesprek met Dagblad Suriname zijn kanttekeningen over de afwijzing van de vordering van de procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday. De Nationale Assemblee (DNA) ziet geen grondslagen om de Financiënminister Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen in de kasreserve-zaak. Bhikharie is van mening dat de pg zich niet hoeft te beroepen op het parlement om de volgende fase van het gerechtelijk vooronderzoek in te zetten.

Nationale schande

“Als een minister een paar mensen doodschiet op straat, moeten we eerst wachten op het parlement om de minister in staat van beschuldiging te stellen? Wat voor onzin is dat? Op deze manier geef je een vrijbrief aan hooggeplaatste ambtenaren om straffeloos criminele handelingen te plegen”, luidt de ongezouten mening van Bhikharie. In het geval van Hoefdraad heeft de gewezen CBvS-governor Robert van Trikt verklaard dat hij op instructies van Hoefdraad heeft gehandeld. Het gaat hier om de verdwijning van de US$ 200 miljoen aan valutakasreserve, geld dat aan het volk toebehoort. Bhikharie typeert dit als een nationale schande, waar geen enkel instituut de voortgang van het onderzoek in de weg mag staan.

Mensenrechtenschending

Bhikharie wijst erop dat de diefstal van US$ 200 miljoen plaats heeft gevonden toen dit geld in beheer van CBvS was achtergelaten. Het gaat om hetzelfde instituut (CBvS), dat erop toe moet zien dat de spaartegoeden van het volk veilig zijn, dat het financieel systeem gegarandeerd is, en dat het nationaal en internationaal valutaverkeer optimaal is. “Het blijkt dat juist onze moederbank de burgers en banken bestolen heeft.” Voor Bhikharie is dit een mensenrechtenschending. En het Mensenrechtenverdrag geniet voorrang boven de grondwet. Dit is voor hem een duidelijke grondslag dat de pg niet hoeft te wachten op het parlement.

DNA is geen rechter

Bhikharie blijft erbij: de DNA is geen rechter. Dat geldt ook voor nieuwe leden die na 25 mei benoemd zullen worden. Door de opstelling van de meerderheid van het parlement, krijgt hij de indruk dat Hoefdraad schuldig is voordat hij schuldig is verklaard. “Anders, waarom gaat de minister zich niet vrijpleiten?” Bhikharie attendeert erop dat aan Hoefdraad 11 strafbare feiten ten laste zijn gelegd door het Openbaar Ministerie (OM). Daarvan betreft een deel handelingen in de hoedanigheid van minister, het ander deel van de handelingen zijn buiten die hoedanigheid verricht. Kortom: het betreft een ernstige zaak die geen stagnatie mag ondervingen door DNA, die getoond heeft partijpolitieke besluiten te nemen in plaats van het nationaal belang te dienen.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: