Adam Special: “Djuka Umang” is een hulde aan vrouwen

Artiest Adam Special Unit geeft aan dat het nieuwste nummer “Djuka Umang” gaat over vrouwen en het is vooral bedoeld om vrouwen uit zijn gemeenschap te eren, zegt de artiest. Zijn cultuur inspireert hem enorm, evenals wat er dagelijks in de wereld gebeurt, zijn wortels en het verleden van zijn voorouders. Hij praat vaak met mensen, van wie hij veel leert en geïnspireerd raakt. Het nummer is reeds beschikbaar op alle muzikale streaming platforms zoals Deezer en Spotify. Er is ook een videoclip gemaakt die te bekijken is op Youtube , Facebook en zijn channel: Adam special unit.

Adam Special Unit is geboren als Agoussa Meda Adam op Stoelmanseiland, in het district Marowijne en is opgegroeid in Mofina, nabij Grand Santi, in Frans Guyana, aan de rivieroever van du Maroni. De artiestennaam Adam Special Unit  kreeg hij tijdens het  brainstormen met zijn vrouw. “Ze keek altijd naar een show genaamd Special Unit en we vonden deze naam leuk”, glimlacht Adam.

Hij startte zijn muziekcarrière op 10-jarige leeftijd door traditionele muziek en wel “Aleke” te zingen. Hij raakte al heel jong enorm geïnspireerd door zijn cultuur en omgeving. “Mijn muziek zit niet in een doos met een label. Mijn eerste album heette Eclectisch, omdat het nummers combineert met Reggae, traditionele muziek, Pop, Akoestisch en Soul”, merkt de zanger op. Zijn eerste album kwam uit in 2016 met daarop 14 nummers.

Het nummer “Djuka Umang”, zingt Adam in zijn moedertaal, Djuka tongo (Aucaans), de moedertaal van zijn gemeenschap. Het is een mix van verschillende stijlen met Pop invloeden. De boodschap die Adam wil geven met dit lied is duidelijk. Hij wil vrouwen versterken. Ze zijn van grote betekenis in ons leven, ze zijn de belangrijkste schakel binnen het gezin: moeders, dochters en zussen. “Hun rol is essentieel en ik wil hulde brengen aan hen en onze cultuur verbeteren”, geeft Adam heel trots aan.

De zanger schrijft zijn eigen liedjes en dat doet hij graag in de talen  Djuka tongo (Aucaans), Frans en Engels. Hij zingt liever in zijn moedertaal, omdat het veel gemakkelijker voor hem is om zijn boodschap te uiten. Adam zingt niet alleen, hij componeert de melodie en de muziek tegelijkertijd met de songteksten. Vervolgens werkt hij met verschillende mensen om de muziek te verbeteren, professioneel en uniek te maken. Waar nodig worden anderen eraan toegevoegd.  

“Muziek is gewoon mijn hele leven. Ik zing de hele dag, ik kan niet afblijven van mijn gitaar. Als ik niet zing, luister ik naar muziek”, vertelt Adam. Tijdens deze moeilijke periode van Covid-19 kan hij de wereld vanuit een ander gezichtspunt bekijken. Het inspireert hem enorm. “Wij, mensen, zijn erg kwetsbaar en we zijn hier voor een korte periode. Wij moeten elkaar liefhebben en respecteren en voor de natuur zorgen. Wij moeten de regels blijven volgen. Dit is geen spelletje. We weten niet veel over deze ziekte en we moeten heel voorzichtig zijn. Het is voor niemand gemakkelijk, maar we moeten thuis blijven en proberen dit virus uit te roeien”, is de duidelijke boodschap van deze talentvolle artiest.

Adam kijkt ook op naar andere artiesten. Zijn favoriete artiesten aller tijden zijn Bob Marley, Alpha Bondy, Lucky Dube en Jimmy Cliff,  Tracy Chapman. Ook lokale artiesten zoals Prince Koloni en Mister Cool.   

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: