De verkiezingen in Suriname van 25 mei 2020 en de afrekening met het beleid van de regering Bouterse/ Adhin

Van 1 maart tot en met 24 maart 2020 was ik in Suriname. Van dichtbij heb ik gezien, dat 90 % van de Surinaamse bevolking het ontzettend moeilijk heeft om rond te komen van hun inkomen. Ik logeer tijdens mijn verblijf bij mijn moeder. Haar woning is midden in een volksbuurt. Ik doe de boodschappen bij de buurtwinkels. Mijn haar knip ik bij de buurtkapper, die voor mij de beste kapper is. De buurtkleermaker verzorgt mijn hemden en broeken. Een kleermaker die zijn vak verstaat. Hij maakt de kleding perfect op maat zowel voor dames als heren. Mijn dagelijkse wandelingen in de wijk zorgen ervoor, dat ik met de burgers van Suriname in contact kom. Ik voer dan goede gesprekken met de mensen en kom heel veel te weten. De mensen in Suriname hebben ervaren, dat hun droom op een beter leven – direct na de verkiezingen van 2015 – uiteen gespat is. Anno 2020 leven heel veel mensen in armoede. Suriname was in 2017 al in heel zwaar weer. De Surinamers wisten in 2017 al hoe de vork in de steel zat. De politici van de regeringspartijen vertellen tot de dag van heden een ander verhaal om hun achterban rustig te houden en hen te vertellen, dat de NDP wederom de verkiezingen zullen winnen.

 Op welke wijze zal Suriname uit de put klauteren? Kunnen de huidige politieke partijen ( NDP, HVB en BEP) Suriname uit de put halen? Neen is het antwoord van een groot deel van de burgers van Suriname. Hieronder een korte analyse van de verkiezingen 2015 en de prognose van de verkiezingen van 2020.

In 2015 waren er 356.223 geregistreerde kiezers. Het totaal aantal geldige stemmen in 2015 was 259.030. Het opkomstpercentage was ca 73%. Voor de NDP hebben 117.751 mensen gestemd, dat is 45,46%. Dat betekent, dat 141.279 mensen in 2015 (54,54 % van de uitgebrachte stemmen) voor de andere politieke partijen hebben gestemd. De meerderheid van de Surinaamse bevolking is het niet eens geweest met het beleid van de Regering Bouterse/Adhin. Deze mensen zijn niet gehoord. Hun vertegenwoordigers in de DNA zijn volledig buiten spel gezet. De coalitie heeft gebruik gemaakt van hun meerderheid. Er werd niet naar de oppositie geluisterd.

De dag van de waarheid is aangebroken. De meerderheid van de kiezers zal laten zien wie de baas is. Het aantal kiezers op 25 mei 2020 is 383.000. Ik verwacht, dat ca 80% van de kiezers hun stem zal uitbrengen. Het totaal aantal geldige stemmen zal ca 300.000 bedragen (schatting). De NDP zal ca 80.000 stemmen (ca 27%) krijgen (schatting). De overige stemmen ca 220.000 (schatting) zullen naar de andere politieke partijen gaan. De strijd gaat tussen drie partijen (NDP, VHP en ABOP). De vraag is wie uit deze drie de grootste partij van Suriname wordt. Een dringende oproep van mijn kant uit naar de partij die de verkiezingen zal winnen: Stelt u zich nederig en dankbaar op en werkt u samen op een constructieve wijze met de andere DNA- leden, die ook de belangen van de Surinamers behartigen. De grootste partij in Suriname vertegenwoordigt het kleinste deel van de kiezers.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting Finance Suriname

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: