Wel restitutie voor personen die niet kunnen reizen door Covid-19

Kort nadat Covid-19 gearriveerd was in Suriname op 13 maart 2020 werd het luchtruim afgesloten voor passagiersvliegtuigen. Velen hadden al reisplannen voor het huidig jaar, wat allemaal in de soep is gelopen. In andere landen wordt  gesproken over restitutie voor de consumenten. Zo stelt de Europese Commissie dat restitutie het recht is van elke consument, ook in de coronacrisis. Alhoewel Nederland in eerste instantie een andere kijk heeft hierop, vanwege het faillissement dat reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen kunnen ervaren, rest er geen keus dan de regels na te leven. Een fikse boete staat namelijk op het spel. Hoe gaat het eraan toe in eigen land?

Restitutie 12 maanden na indiening verzoek

Satyam Holidays zegt tegenover Dagblad Suriname dat Surinaamse klanten ook de mogelijkheid tot restitutie hebben. “Restitutie hangt niet af van het reisbureau, maar van de vliegmaatschappij. En de regels worden constant geüpdatet. Wij communiceren slechts met de airlines, de keus ligt uiteindelijk bij hun en nu geven ze wel restitutie”, aldus Satyam Holidays. Zo hanteren KLM en SLM niet alleen de voucher-regeling, maar geven ook het ticketgeld terug aan klanten. Een voucher is een tegoedbon waarmee klanten bij normalisatie van het vliegverkeer alsnog kunnen reizen. SLM hanteert het volgend restitutiebeleid: de restitutievoorwaarden zijn uitsluitend geldig voor tickets die uitgegeven zijn vóór 1 juni 2020 en met een originele reisdata tussen 10 maart 2020 en 31 augustus 2020. De terugbetaling bij SLM geschiedt binnen 12 maanden na indiening van het restitutieverzoek.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: