Laatste online VES-debat kent geen verrassingen Organisatie teleurgesteld met afzegging NDP

In het laatste VES-debat, dat woensdagavond live te volgen was, stelden de NPS en de VHP dat zij niet monetair zullen financieren. NPS gaf aan dat de partij programma’s gaat ontwikkelen, waardoor monetair financieren niet nodig is. De VHP gaf aan dat monetair financieren wereldwijd ondertussen is verbannen. “De overheid moet naar de internationale kapitaalmarkt”, stelde Jim Bousaid namens de VHP. Op welke manier dit verschilt met het lenen van de huidige regering, wilde de VES weten. De partijen gaven allen aan dat de oplossing zit in het verhogen van de productie. Abop heeft ook de boodschap dat mensen zich moeten voorbereiden op bezuinigingen.

VHP wil diaspora aanbieden om mee te participeren in projecten. Ook wil de partij een belastingovereenkomst met Nederland, zodat de oudere Surinamers uit Nederland, die zich in Suriname willen vestigen, belasting betalen

In de agrarische sector wil de NPS dat er keuzes gemaakt worden, zodat niet alles tegelijk wordt gedaan. De rijstbouw opvoeren en werken aan restmateriaal voor vee of varkensvoer is een manier om productie verhogend te zijn. Dit kan worden bereikt middels goedkope financiering, waarbij ook terreinen beschikbaar en garanties gesteld worden. VHP ziet in het opheffen van de invoerrechten en meer ondersteuning in de exportmarketing de kansen voor groei.

Aan het eind liet de organisatie weten het te betreuren dat de NDP het op het laatste moment voor de tweede keer had laten afweten. “Het is zeer jammer dat NDP niet is gekomen”, liet de organisatie weten, die graag met de partij in debat wilde.  

De voorzitter van de VES, Winston Ramautarsing, merkt op dat de overige partijen die hebben meegedaan, Abop, VHP en NPS, overwegend lief waren voor elkaar. De voorzitter had meer diepgang en onderbouwing via cijfers verwacht.

Ook John Goedschalk zei de financiële onderbouwing te hebben gemist. Goedschalk zei het ook persoonlijk jammer te vinden dat de partijen ook spraken over doorgaan met de goud-, hout- en olie-industrie. Hij gaf als advies mee dat de politici naar nieuwe producten moeten zoeken voor een duurzame economie.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: