Boldewijn: “Vervolgbaarheid minister blijft”

August Boldewijn

Voor bestuurskundige August Boldewijn is de afwijzing door het parlement van de in staat van beschuldigingstelling van de minister van Financiën, geen verrassing. Hij wijst ook naar het ‘semi presidentieel systeem’, waarbij de president niet door het volk, maar door 2/3 meerderheid van het parlement of door een VVV wordt gekozen. “Hierdoor heeft de minister geen eigen verantwoordelijkheid naar het parlement toe. De minister is verantwoording schuldig aan de president en niet aan het parlement. Het is de president die de macht heeft en niet de minister”, zegt de bestuurskundige.

Onjuist

Boldewijn stelt dan ook dat het in feite onjuist is om de minister in staat van beschuldiging te stellen, want hij legt geen verantwoording op zichzelf af aan het parlement, maar hij doet dat namens de president.

Parlementair systeem

Boldewijn wijst op het verschil met het parlementair systeem, waarbij het in dat systeem mogelijk is om een minister naar huis te sturen, terwijl dat in het huidige presidentieel systeem onmogelijk is. Hoe het komt dat veel personen in de veronderstelling zijn dat de minister ter verantwoording kan worden geroepen, is voor Boldewijn kinderlijk eenvoudig. “Omdat we vanaf de koloniale periode vertrouwd zijn geraakt aan het parlementaire systeem, maken we de fout om te denken dat de minister een eigen verantwoordelijkheid heeft naar het parlement.” Boldewijn verwijst naar de Verenigde Staten van Amerika, een land met eveneens een presidentieel systeem. Daar worden de ministers ‘secretary’ genoemd. De ministers zijn ‘secretarissen’ van de president, vanwege de uiteindelijke verantwoordelijkheid die bij dat instituut ligt. “En hier is dat ook het geval, maar de president wordt niet gekozen door het volk zoals in de VS.”

Ondanks het gehanteerde systeem, merkt Boldewijn op dat de vervolgbaarheid blijft, omdat de wet dat voorschrijft, ook al zou de minister niet meer in functie zijn.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: