Foutieve specimenbiljetten bezorgen PL koppijn bij veldwerk

Paul Somohardjo

PL-topper Robert Soentik maakt zich ook zorgen over de vele onduidelijkheden en fouten bij de stembiljetten rond de verkiezingen, die maandag worden gehouden. “Omdat wij ook belanghebbende zijn bij de verkiezing en naast belanghebbende zijn wij ook burger, wat betekent dat wij ook belasting betalen. Al dat geld is dus in principe verkwist. De misdrukken kun je niet gebruiken op het veld. De hele verkiezingsorganisatie is slecht voorbereid”, zei Soentik, die kandidaat nummer 5 van de PL in Paramaribo is. Fouten op stembiljetten brengen ook problemen voor een politieke organisatie wanneer leden het veld optrekken om campagnewerk te doen en stemadvies te geven door het tonen van specimen-stembiljetten. Voor de PL is dat volgens Soentik een heel groot zorgpunt op dit moment.

Voor voorzitter Paul Somohardjo lijken deze fouten meer opzettelijk te zijn gemaakt, aangezien het volgens hem onvoorstelbaar is dat meer dan 200.000 stembiljetten foutief zijn gedrukt. “Als je SRD 1 of SRD 2 per exemplaar neemt, dan is dat meer dan SRD 400.000 tot SRD 500.000. Daarom zeg ik dat ze er alles aan gaan doen om die verkiezing te winnen. Wij moeten alert blijven. Zodoende zijn wij in een Antifraudeplatform met andere partijen, dus de controle wordt scherp gehouden. Ook met de medewerking van buitenlandse observers zijn wij een beetje gerustgesteld”, zei de PL-voorzitter. Er zijn ook oproepingskaarten die niet uitgedeeld worden vanwege onvolkomenheden. Hij deed een beroep op het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het ministerie van Buitenlandse Zaken om extra scherp op te letten.  Somohardjo voegde eraan toe dat het niet erop moet lijken dat Mike Noersalim als minister, die oorspronkelijk een PL’er was, ‘de eerste minister wordt die geen goede verkiezingen kan voorbereiden en organiseren’.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: