Dew Sharman: “Teleurstellend dat er wel geld wordt vrijgemaakt voor gebouw, maar niet voor essentiële middelen in het ziekenhuis”

“Wat heb je aan een gebouw als je de nodige bepalingen en testen niet kan doen?”

Dew Sharman

In gesprek met Dagblad Suriname zegt parlementariër Dew Sharman, van huis uit arts, dat het erg teleurstellend is dat er wel geld wordt vrijgemaakt voor het uiterlijk en het gebouw van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP). “Er wordt veel geld geïnvesteerd in het uiterlijk van AZP, maar van binnen is alles aan het afbrokkelen. Labtesten kunnen niet gedaan worden wegens gebrek aan middelen.” Sharman geeft aan dat, volgens de informatie die hij heeft gekregen, de hematologie nog voor drie weken gegarandeerd is en daarna geen HBS en overige mogelijk zal zijn. “Er zijn financiële issues met de leverancier, want de schuld is te hoog opgelopen. Röntgenfotos zijn ook niet mogelijk. Is het nog verantwoord om de poli open te houden? Het probleem is momenteel van dusdanige aard,” stelt Sharman. “De patiënt heeft er recht op te weten dat momenteel een optimale medische zorg niet gegarandeerd kan worden. Bepaalde reagentia en stoffen die nodig zijn om bepalingen te doen, zijn er niet. Dit komt omdat de middelen niet worden vrij gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid. Het moet wel. Wat heb je aan een gebouw als je de nodige bepalingen en testen niet kan doen ? Bij diagnose is het lab bijzonder belangrijk. Het is een enorme klap voor de zorg. Het wordt tijd dat de minister dringend aandacht schenkt aan deze problemen. Het ministerie moet de nodige middelen vrij maken. Het tekort is een symptoom van het wanbeleid, die is gevoerd in de afgelopen jaren, die steeds duidelijker wordt. Mensen met verzekeringskaarten lopen rond, maar de helft van de testen kunnen niet gedaan worden. Het lab kan niets doen, omdat de middelen er gewoon niet zijn. De huidige beleidsmakers kunnen wel overvliegen naar Cuba voor zorg, maar de gewone man mag doodgaan. Dat is de situatie in de zorg. Triest dat de regering haar volk laat creperen en sterven. Het is een treurige situatie en de samenleving wordt de dupe”, aldus Sharman.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: