Wat is de nieuwe Covid-19-test op antilichamen?

De Zwitserse drugmaker Roche heeft zijn nieuwe SARS-CoV-2-antilichaamtest gelanceerd. Bekend als Elecsys Anti-SARS-CoV-2, bepaalt de test met 99,8% nauwkeurigheid of een persoon immuniteit tegen het virus kan hebben verworven.

De test bestaat uit het nemen van een klein bloedmonster en het testen op antilichamen die wijzen op blootstelling aan de coronavirusziekte (Covid-19). De test wordt uitgevoerd op een in Roche vervaardigd platform (cobas e analyser) dat in ziekenhuizen en laboratoria over de hele wereld op grote schaal beschikbaar is. Een enkele test duurt ongeveer 18 minuten.

De Openbare Gezondheidszorg in Engeland heeft de test goedgekeurd, in navolging van de Europese Unie en de Verenigde Staten, die deze al voorlopig hebben goedgekeurd, aldus Reuters.

Het testen van massa-antilichamen met miljoenen kits wordt door veel landen beschouwd als een manier om het heropenen van door lockdowns verwoeste economieën te bespoedigen en om meer op maat gemaakte sociale afstandsmaatregelen in te voeren.

De antilichaamtests – ook bekend als een serologische test – laten zien wie er geïnfecteerd is, hoewel het nog niet duidelijk is of de aanwezigheid van antilichamen tegen het nieuwe coronavirus een permanente immuniteit verleent.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: