Onze grenzen blijven een ernstig zorgpunt

Reguliere Covid-19 persconferentie van maandag 18 mei

Gisteren, maandag, kwamen de Caricom waarnemers voor de verkiezingen van 25 mei aanstaande aan in Suriname, op die vlucht zitten ook 6 repatrianten afkomstig van de kleine eilanden, en op 21 mei komt de missie van de OAS uit Washington, DC aan. Alle leden gaan volgens speciaal overeengekomen protocollen ook in quarantaine. Dit werd vandaag op de reguliere persconferentie in de congreshal door het Covid-19 management team gemeld.

Ook werd medegedeeld dat bekeken wordt hoe de Surinamers die in nog in quarantaine zullen zijn op 25 mei toch hun stem kunnen uitbrengen, en hier volgen nog mededelingen over. Morgen wordt overwogen of de partiële lockdown op de rivieren, welke van 18:00 tot 06:00 uur geldt, wordt opgeheven of verlengd. In dit kader moet zeker meegenomen worden, zoals minister Elias van Volksgezondheid weer onderstreepte, dat er een geval geweest is waarbij een manspersoon van Braziliaanse afkomst, die met nog 8 anderen op een schoener Suriname probeerde binnen te komen, als suspect geval werd aangemerkt en van wie vandaag bekend werd dat hij positief getest is op het virus door de laboratoria van zowel het AZP als die van het BOG. Deze man is in het Wanica Ziekenhuis in isolatie, de overige 8 personen waren reeds in quarantaine geplaatst. Een tweede persoon die ook een verhoogde temperatuur had is negatief bevonden.

Recap repatriatievlucht 17 mei

Met betrekking tot de vlucht uit Amsterdam van zondag, waarop 264 personen in plaats van de eerder gemelde 320 zaten omdat sommigen niet konden of wilden betalen (het was een KLM vlucht, dus mensen met een SLM ticket die mee wilden moesten betalen), zijn er wat incidenten geweest. Zo was er een mevrouw met teveel handbagage die daardoor van de trap kwam te vallen en dus medische hulp nodig had, 1 manspersoon die buikpijn had en van wie bleek dat het om een situatie ging die met nierstenen te maken had, 1 heer was in een ietwat verwarde toestand, en een ander bleek suïcidaal te zijn. Ook was er 1 persoon die een TIA kreeg toen hij reeds in quarantaine was, maar die was al sedert het verblijf in Nederland medicatie-ontrouw. Al deze gevallen krijgen de nodige aandacht. Vermeldenswaard is ook dat op deze vlucht ook een hond was, die voorzien was van alle vereiste certificaten en documentatie.

Exit Screenings

Voor 55 personen uit Miami, 40 uit Belem, 307 uit Nederland en 27 uit Cuba/Curaçao volgt er gauw de exit screening. Op woensdag 22 mei zijn dat er 40 uit Belem, op 23 mei 307 uit Nederland en die uit Cuba/Curaçao. 

Volgens Jerry Slijngard zijn er nu in totaal 847 personen in quarantaine. Op zondag arriveerde ook 1 persoon via Zorg en Hoop met toestemming per privé vliegtuig, die persoon is ook in quarantaine. Maandagavond was er ook een reguliere, de derde, Apache vlucht met een wisseling van de crews.

Illegalen

Zondag en maandag werden ook illegalen aangehouden die Suriname probeerden via de zee binnen te komen. Het gaat om twee vaartuigen, de ene uit Guyana en de ander was het Braziliaans vaartuig. Al deze mensen zijn nu uiteraard ook in speciale quarantaine ruimtes. Maandagmorgen werden 4 illegaal binnenkomende Guyanezen aangehouden, en maandagmiddag ook weer 6 Brazilianen. Allen worden gescreend en gaan in quarantaine. Het 1 x 24 uur bewaken van de grenzen is geen gemakkelijke taak, zei kolonel Slijngard. Hij deed tevens een dringend beroep op het publiek zich te houden aan de lockdown/avondklok, omdat dit nog veels te vaak mis gaat. Alleen mensen met een pasje of echte noodsituaties zijn op die tijden toegestaan op straat te zijn. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: