Landbouwgebieden Uitkijkpolder krijgen stiefmoederlijke behandeling

Mahinder Jogi: ‘Zo word je echt geen voedselschuur van de regio’

VHP-assembleelid Mahinder Jogi keurt het af dat de regering onder leiding van president Desi Bouterse haast alle landbouwgebieden in het district Saramacca de afgelopen jaren zwaar heeft verwaarloosd. Dagblad Suriname nam samen met de politicus een kijkje te Uitkijkpolder. Wat gelijk opvalt, zijn de onbegaanbare wegen van en naar de landbouwgronden. “De meeste wegen in de Uitkijkpolder zijn vandaag aan de dag ernstig onbegaanbaar. Dit heeft te maken met de regenval, maar vooral ook het achterstallig onderhoud dat de regering en met name het ministerie van LVV, waaronder dit gebied valt, pleegt. Toen wij (Nieuw Front 3-regering, red.) in 2010 naar huis gingen, kon je op deze wegen rijden met een snelheid van 50 tot 60 kilometers per uur, omdat de wegen goed bezand en geschelpt waren. In de afgelopen 10 jaren is er geen enkel trucklading schelp hier gedumpt. Soms heeft men een paar ladingen klinkzand gegooid”, legt de politicus, die op nummer 3 van de lijst van de VHP staat, uit aan de krant. In totaal zijn er 8 wegen van ongeveer 2 tot 2 ½ kilometers lang in voornoemd gebied. Het enige waarmee de regering zich volgens Jogi bezig houdt, is het verdelen van aardappelen en uien. “Ladingen pakketten gaan naar het binnenland. Maar de boeren hier hebben geen aardappelen en uien nodig. Het enige wat ze vragen is de mogelijkheid om te kunnen produceren”, aldus Jogi.

Prijzen stijgen, kosten boeren ook

Hoe de wegen nu in zeer deplorabele staat verkeren, wordt het moeilijker voor boeren om hun terreinen te bereiken en hun producten te oogsten en te vervoeren. Met een grootte van ongeveer 1200 ha. wordt de kleigrond van de Uitkijkpolder voornamelijk gebruik voor de bananenteelt en het planten van oker, peper, tayerblad en komkommer. “Hierdoor blijven heel veel van de zaken op de percelen liggen. Dat betekent niet alleen enorme inkomstenderving voor de boeren, maar ook een heel grote demotivatie. Haast alles heeft Bouterse in de afgelopen 10 jaren kapot gemaakt. Een zak mest (NPK) van 50 kg kost nu SRD 600, een flesje diazinon om te ontwormen bij de banaan kost nu in orde van SRD 170, terwijl deze SRD 18 en SRD 20 kostten vroeger. Dus, ondanks het feit dat de spullen zo duur kosten en de boeren zich nog inspannen om toch nog iets te doen, hun gezin te onderhouden en een bijdrage leveren aan de nationale agrarische productie om voedsel te leveren voor de lokale markten en vermoedelijk ook de export, is de overheid deze mensen helemaal vergeten is. Minister Rabin Parmessar van LVV is deze mensen helemaal vergeten. Zo word je echt geen voedselschuur van de regio. ‘Agrarische schuur’ van een podium schreeuwen is gemakkelijk, maar daarvoor moet je beleid maken, voorzieningen treffen, geld op de begroting brengen en vooral willen om de problemen op te lossen”, aldus Jogi.

Landbouwer Kries: “NDP heeft in 10 jaren landbouw met de grond gelijk gemaakt”

Landbouwer Kries moet elke dag door een modderpoel met zijn stationwagen rijden om zijn landbouwperceel te kunnen bereiken. Hij vertelt aan de krant dat de weg 10 jaren terug, kort voor de verkiezing van 2010 door de overheid was aangepakt. “Niemand van de overheid komt naar ons kijken, terwijl de landbouw in de afgelopen 10 jaren door de NDP met de grond gelijk is gemaakt. Wanneer ik mijn graafmachine naar achteren breng, dan krab ik de weg. Ook een andere buur heeft stenen in de kuilen gegooid, omdat hij bezig is te bouwen. De weg is helemaal onbegaanbaar. Ik hoop dat het volk van Uitkijkpolder en zelfs het hele land wakker wordt. Laten we voor een betere regering kiezen die voor ontwikkeling van het land zal zorgen”, aldus Kries.

Conditie houten bruggen zorgelijk

Ook de conditie van de ongeveer 12 houten bruggen die leiden naar dit gebied verkeren in zeer slechte staat. “De laatste planken hier zijn ook geslagen in de periode van 2010. Daarna is er ook haast niets meer gedaan. Op sommige bruggen kan je niet eens met de auto overheen rijden, maar alleen een kruiwagen erop duwen of fiets. Hoe moet die boer doen als hij 5 zakken NPK-mest moet brengen naar zijn kostgrond of 20 bossen bananen wil terugbrengen?”, aldus Jogi.

Ondanks onderhandse gunning, lozingen in slechte staat

Op 12 september 2019 is er voor een bedrag van ruim SRD 14,5 miljoen onderhands gegund aan het bedrijf S.L. Group in het district Saramacca voor onderhoud van infrastructurele werken, waaronder het opschonen van lozingen. Echter, volgens Jogi zijn er heel wat lozingen in Saramacca die nog steeds heel erg verwaarloosd zijn. “Het water kan niet wegstromen, dus dat betekent dat het water ook langer blijft liggen op de arealen van de mensen. Hierdoor ondervinden de mensen heel veel schade en inkomstenderving. Dit is een situatie die wij niet willen hebben”, aldus de VHP’er. In de periode 2000-2005 zijn op initiatief van Jogi een pompgemaal gebouwd te Uitkijkpolder. Echter is 1 van de 3 pompen 6 jaren terug uitgevallen en nog steeds niet gerepareerd.

Bij regeermacht VHP: wegen asfalteren en betonnen bruggen bouwen

Jogi benadrukt dat hij ondertussen al met zijn partijvoorzitter Chan Santokhi heeft gesproken om veranderingen te Uitkijkpolder te brengen nadat de VHP bij deze verkiezingen regeermacht krijgt. “De boeren hebben hoop in de VHP. Wanneer wij aan de macht komen, moeten wij al die wegen die hier zijn, 24 kilometers, gaan asfalteren. Wij leven niet meer in een tijdperk waar de boeren met een kruiwagen 2 ½ kilometers moeten gaan om 5 tot 6 bossen bananen te halen. Mensen moeten met de auto naar hun perceel kunnen gaan. Ook de houten bruggen moeten vervangen worden met betonnen bruggen”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: