Kritische volger VES-debatten maakt winnaars bekend

In het laatste online VES-debat heeft kritisch analist Guillermo Samson de partijen PL, Palu en PRO gevolgd en de PL heeft hem niet kunnen overtuigen. “Soentik van de PL gaat de overtollige landsdienaren naar de particuliere sector overhevelen en het ambtenarenapparaat zal als een uitzendbureau fungeren.” Deze voornemens vielen bij Samson niet in goede aarde. Nog minder goed vond hij het plan van de PL-kandidaat om goud weer als wettig betaalmiddel te laten gelden. “In de hele wereld kan je goud en deviezen als dekking van je munteenheid gebruiken. In het verleden hadden we een ‘gouden tientje’. Maar de mensen lieten het goud smelten om sieraden daarvan maken en daarom is het toen afgeschaft”, blikt de criticus terug. “Hiermee kom je terug in de oertijd. De tijd van de gouden standaard is al lang voorbij”, stelt Samson.

De kandidaat namens de partij PRO, Curtis Hofwijks, maakte een goede indruk op Samson, hoewel hij het meer over wenselijkheden had en niet met financiële cijfers sprak. “Zijn antwoorden waren echter stabiel en hij kwam niet in de problemen.” Toch geeft Samson de overwinning van dit debat aan Henk Ramnandanlal van de Palu. Samson legt uit waarom. “Hij uitte grote kritiek op de monetaire financiering en het fiscaal beleid van deze regering en dat deed hij overtuigend.” Ondanks de overwinning van de Palu maakt Samson nog wel de opmerking dat Ramnandanlal in het debat onterecht wees op het succes van zijn partij over de gehele regeerperiode, waarbij zij aanzaten. “Volgens hem ging het over de gehele regeerperiode 2010-2015 goed, met de Palu in de regering, maar dat is bezijden de waarheid, want in 2014 stonden we al aan de vooravond van de devaluatie.”

Van alle debatten komt Samson op twee ‘overall’ winnaars. Op de tweede plaats eindigt volgens Samson de Abop vanwege hun vernieuwende aanpak en standpunten en als winnaar komt de VHP uit de bus, vanwege hun pakket aan maatregelen en vooral de wijze waarop zij gedurende het debat hun standpunten hebben onderbouwd. Samson kijkt ook naar de partijen die zijn opgevallen door hun voorzitters naar het front te sturen, en dat waren de BEP en DA’91. In de NDP en HVB is Samson teleurgesteld, want die hebben op het laatste moment afgezegd. “De HVB gaf als reden dat ze geen deskundigen hebben, maar wat kom je dan in de politiek zoeken als je geen deskundigen hebt?”, vraagt de criticus zich in gemoede af. De partijen die hebben afgezegd, kunnen het nog goedmaken volgens de econoom, want er zal nog een laatste grote debat binnenkort gehouden worden.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: