Autohandel incasseert vernietigende klappen

Dagblad Suriname sprak met een van Suriname’s grotere autohandelaren, die graag zijn ei kwijt wilde over de ontstane situatie voor de autohandel in ons land. De vraag was: hoe is het nu gesteld in de autohandel? De stortvloed aan niet erg hoopgevende woorden mogen wij onze lezers niet onthouden.

“Desastreus! Desastreus, vernietigend en funest is het bij ons. De mensen kunnen niet meer aflossen. Er is helemaal geen aanloop meer, dus vrijwel nul verkopen, het is ongelooflijk! Vandaag is de koers 19! Dus als iemand komt aflossen, dan willen wij ze tegemoetkomen en bieden ze dan bijvoorbeeld koers 18 aan, maar dat is nog steeds niet te doen! Kijk, de wet is opgeschort tijdelijk, maar de realiteit niet. Iemand die een auto bij ons gekocht heeft en bijvoorbeeld USD 200 zou moeten aflossen, zou bij koers 2.8 SRD 560 moeten betalen, voor velen is dat al best veel. Dat maakte deze regering nog erger, want de koers ging naar 8.5, dus die klant moest nu plotseling SRD 1700 aflossen per maand, terwijl zijn salaris of inkomen niet omhoog gaat! Maar nu kan men absoluut niet meer betalen, want die USD 200 is bij de koers van 19 maar liefst SRD 3800! Hoe doet zo iemand dat?”

De autohandelaar zegt met de handen in het haar te zitten, omdat hijzelf ook zijn schulden af te lossen heeft, personeel moet betalen en veel meer. “Wat we dus nu doen is eigenlijk zoveel mogelijk de mensen die bij ons gekocht hadden laten betalen wat ze wel kunnen; vroeger lieten we al beslag leggen na 2 maanden achterstand, nu rekken we dat naar zelfs 3 en 4 maanden, maar ook daarmee is niemand geholpen.”

Ook het Coronavirus speelt deze branche parten, want mensen zijn banen of inkomen kwijt, en kunnen dus niet betalen, en al zeker geen auto aanschaffen. “Normaal verkochten we minstens 6 of 7 auto’s per maand. Nu mag ik blij zijn als ik een halve auto per maand verkoop, dus wat er gebeurt is dat men auto’s die eigenlijk kapot of niet meer goed rijdbaar zijn, noodgedwongen blijft rijden. Ook bij de keuringen zien we dat, mensen kunnen zich geen nieuwe koplampen of zo meer permitteren. De oplossing? Geen wanbeleid van de regering, dat is de oplossing. Er wordt vandaag een mooie nieuwe weg geopend, de Zwartenhovenbrugstraat is gerehabiliteerd, maar liever had ik die dingen niet en was de koers dan gewoon 5 of 6! Het is echt puur te wijten aan dit wanbeleid en de ogen van ons volk moeten echt opengaan!  Niet alleen de autohandel, maar haast elke branche dreigt kapot gemaakt te worden. En meneer, als de handel eronder lijdt, lijdt de kleine man vanzelf ook eronder, dat is wat mensen moeten begrijpen!”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: