​EU schetst plannen voor gefaseerde herstart reizen

De Europese Unie heeft woensdag haar plan onthuld om de burgers in de 27 landen te helpen hun zomervakantie te redden na maanden van zware coronavirusopsluiting en om hopelijk de zwaar gehavende Europese toerisme-industrie nieuw leven in te blazen.

In een reeks richtlijnen heeft de uitvoerende macht van de EU, de Europese Commissie, haar advies gegeven voor het opheffen van de identiteitscontroles aan haastig gesloten grenzen, het helpen om luchtvaartmaatschappijen, veerboten en bussen weer op gang te krijgen en tegelijkertijd de veiligheid van passagiers en bemanning te waarborgen, en het voorbereiden van gezondheidsmaatregelen voor hotels om klanten gerust te stellen.

Het overkoepelende advies van de Commissie is dat EU-landen met vergelijkbare percentages coronavirusinfecties en vergelijkbare sterke gezondheidszorgsystemen moeten beginnen met het opheffen van onderlinge grensmaatregelen. Toeristen van buiten Europa kunnen pas op zijn vroegst op 15 juni binnenkomen.

De verhuizing komt te midden van de grote zorg dat de ID-check-free reiszone van Europa – het 26-landengebied dat bekend staat als het Schengengebied – wordt gewurgd door controles, wat de door virussen geteisterde economieën nog meer schade toebrengt doordat het verkeer van goederen, diensten en mensen die essentieel zijn voor het bedrijfsleven, wordt beperkt.

Oostenrijk en Duitsland zeiden woensdag dat ze van plan zijn om na twee maanden van beperkingen de grenscontroles dit weekend te gaan versoepelen.

Maar zelfs als de beperkingen aan de grenzen worden versoepeld, zouden de regels voor sociale afstand van toepassing blijven, en de Commissie van de EU beveelt aan dat er krachtige maatregelen voor het toezicht op ziekten worden genomen – met inbegrip van een goede testcapaciteit en het traceren van contacten – zodat mensen het vertrouwen hebben om terug te keren naar hotels en kampeerterreinen in het buitenland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: