Repatriatie vlucht uit Nederland op 17 mei: 320 passagiers

Met betrekking tot de repatriatie werd op de persconferentie van vrijdag 15 mei vermeld dat op vrijdagochtend rond 01:30 er 52 personen van Newmont zijn ingevlogen en meteen in quarantaine zijn. Ook vanuit Guyana zijn reeds alle geregistreerde (25) personen via de rivier binnengehaald en in Nickerie in quarantaine geplaatst; daaronder bevond zich een persoon met griepverschijnselen, maar die is inmiddels getest en negatief bevonden voor Covid-19, ook die persoon is dus nu gewoon in quarantaine.

Op zondag 17 mei is er weer een repatriatie vlucht uit Nederland, en daarop zitten circa 320 repatrianten. Er moesten ook ongeveer 23 personen uit India bij zitten, maar door omstandigheden lukte dat voor slechts 11 van hen, de rest moet dus nog heel even geduld betrachten; wederom werd benadrukt: alle Surinamers worden teruggehaald!

Op dit moment zijn er 576 personen in quarantaine verdeeld over 19 plekken, en de overheid blijft zoeken naar meer van zulke geschikte faciliteiten om meer mensen te kunnen opvangen. De gesprekken daartoe zijn gaande.

Voor wat het achterland betreft geldt nog steeds dat verkeer van en naar die gebieden alleen met een pas kan plaatsvinden, e.e.a. in het kader van de operatie “dring dresi wakti siki”. Een toestemmingsbrief c.q. pasje is dus een vereiste. De grenzen zijn nog steeds gesloten voor regulier personenverkeer totdat anders wordt afgekondigd door de president, maar Surinaams grondgebied verlaten mag altijd en onder alle omstandigheden. Tussen 18:00 en 06:00 blijven de rivieren vooralsnog ook “gesloten”, en ook de avondklok van 23:00 tot 05:00 blijft totdat anders vermeld van kracht. 

Kerken, tempels, moskees e.d. Mogen met inachtneming van de 50 personen regel en de sanitaire voorschriften bezocht worden. Met de bushouders zijn nog gesprekken gaande om ook op dat stuk op heel kort termijn middels afspraken naar hervatting over te kunnen gaan. 

Overste Slijngard drukt de samenleving op het hart rekening te houden met de nieuwe situatie, “the new normal”, en zich te blijven inzetten. “Laat het een historische achievement zijn dat een klein land als Suriname dit zo goed heeft weten aan te pakken!”, besloot hij.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: