2020 volgens voorspelling het warmste jaar ooit

Dit jaar wordt naar verwachting het warmste ooit. De eerste drie maanden waren al de op één na warmste tot nu toe. Wetenschappers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) geloven dat 2020 een 75% kans heeft om het warmste jaar te zijn voor de planeet Aarde.

De eerste drie maanden van het jaar zijn de op één na warmste die ooit zijn geregistreerd, alleen het El Niño jaar 2016 is verslagen – een cyclische opwarming van de Stille Oceaan die onregelmatig plaatsvindt, ongeveer elke twee tot zeven jaar, en die de temperatuur wereldwijd beïnvloedt. Wat de voorspelling voor dit jaar ongewoon maakt, is dat 2020 geen sterk El Niño-jaar is. In feite waren februari en maart de warmste maanden zonder dat er een El Niño aanwezig was.

De recordtemperaturen van januari tot maart waren in delen van Europa, Azië, Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in de Atlantische, Indische en westelijke Stille Oceaan te zien.

De 10 warmste maart-maanden hebben allemaal plaatsgevonden sinds 1990. Maart 2020 was de 44ste opeenvolgende maart en de 423ste opeenvolgende maand met temperaturen boven het 20ste eeuwse gemiddelde.

NOAA begrijpt dat de langetermijn-trend van stijgende temperaturen vooral te wijten is aan de uitstoot van broeikasgassen door de verbranding van fossiele brandstoffen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: