OAS en Suriname ondertekenen overeenkomst voor inzet van een innovatieve verkiezingswaarnemings-missie naar Suriname

Op uitnodiging van de Republiek Suriname zal de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een innovatieve verkiezingswaarnemingsmissie inzetten voor de algemene verkiezingen die op 25 mei 2020 in het land worden gehouden.

Om de uitdagingen als gevolg van de Coronaviruspandemie aan te pakken, zal de OAS haar waarnemingswerk op twee manieren innoveren, waarbij zij zowel gebruik zal maken van de virtuele betrokkenheid voor haar aankomst in Paramaribo, als van de meer traditionele persoonlijke ontmoetingen met de belanghebbenden ter plaatse. De tienkoppige missie, die wordt geleid door Gonzalo Koncke, stafchef van het secretariaat-generaal, zal bestaan uit specialisten op het gebied van verkiezingsorganisatie en -technologie, verkiezingsrechtvaardigheid, politiek-electorale financiën en de politieke participatie van vrouwen. De verkiezingswaarnemingsmissie zal ook een uitgebreide analyse maken van het verkiezingsproces in Suriname en de aanbevelingen van de verkiezingswaarnemingsmissie van 2015 opvolgen. Teamleden zullen op de verkiezingsdag worden ingezet om het verloop van de verkiezingen te observeren, vanaf de opening van de stembureaus tot aan de tabellering van de resultaten.

In het besef dat Suriname momenteel vrij is van Covid-19 gevallen – een omstandigheid die het mogelijk heeft gemaakt dat de verkiezingen volgens schema verlopen – zal de Missie alle voorzorgsmaatregelen die de regering van Suriname ten aanzien van het Coronavirus heeft genomen, waaronder Covid-19 testen en quarantaine voor alle leden bij hun aankomst in het land, in acht nemen.

In overeenstemming met haar mandaat om lidstaten te ondersteunen bij het versterken van hun democratische instellingen, heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten de laatste zes verkiezingsprocessen in Suriname geobserveerd, van 1987 tot 2015.

Bron: www.oas.org

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: