Gilbert van Dijk vraagt alertheid voor mogelijke verkiezingsfraude

Gilbert van Dijk, NPS-kandidaat # 10 in Paramaribo, is ook bezorgd over de mogelijke verkiezingsfraude doordat er illegale buitenlanders in het land rondlopen met onrechtmatig verkregen ID-kaarten. De kans is groot dat deze illegalen op de verkiezingsdag zullen worden ingezet om op de regeringspartij te gaan stemmen. “We weten tot welke partij de mensen die de stembureaus bemensen, behoren. De voorzitter van dat stembureau heeft geen enkele bevoegdheid om iemand te vragen of die werkelijk legaal of illegaal Surinamer is. De mensen mogen dan stemmen en lopen rustig weg. Dus geen haan die ernaar kraait. U weet dat er op lege percelen mensen ingeschreven staan. Dat kwam naar buiten, omdat een paar domme partijpolitieke loyalisten van de regeringspartij daar mensen gaan zoeken en dan gaan ze de buren vragen. Maar dan zeggen de buren ‘no wan sma e libi drape”, zegt Van Dijk aan Dagblad Suriname. Hij vindt dat de verkiezingsautoriteiten, zeker nog het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), een model moet ontwikkelen om na te gaan of de ID-kaarten en de rijbewijzen voldoende basis bieden voor mensen om zich te kunnen legitimeren en te stemmen bij de stembureaus op 25 mei 2020. Zeker 70% van de mensen in Suriname blijkt volgens hem nu de verkiezingsautoriteiten niet te vertrouwen.

Illegalen met ID-kaarten

Van Dijk voert aan dat wij de laatste tijd geconfronteerd zijn met een grote groep aan buitenlanders die naar Suriname gekomen zijn en hier achter zijn gebleven. “Niet al deze mensen hebben een legale verblijfstatus, want ze zijn in technische termen ‘overstayed’. Deze mensen zijn dus illegaal hier. We zien gebeuren dat deze mensen een Surinaamse ID-kaart kunnen krijgen. U zult niet in staat zijn om vast te stellen dat zij die ID-kaart hebben en ze hebben deze niet ten rechte gehad, want die kan je alleen krijgen als je Surinamer bent. Deze ID-kaart geeft hun dan de mogelijkheid om samen met een oproepingskaart bij een stembureau te stemmen, zonder dat een vraag aan hen gesteld zal worden. Als ze hun vreemd rijbewijs hebben ingewisseld voor een Surinaams rijbewijs, kunnen ze ook met hun rijbewijs gaan stemmen. Aangezien ik goede verhoudingen met het buitenland voorsta, ga ik hun nationaliteiten niet noemen. Maar het is voor een ieder bekend om wie het gaat”, stelt de politicus.

Minister en verkiezingsautoriteiten moeten tegendeel bewijzen

De NPS’er benadrukt dat noch de minister van Binnenlandse Zaken en noch de verkiezingsautoriteiten hem moeten vragen om dit te gaan bewijzen. “Laten zij mij bewijzen dat wat ik zeg niet juist is. Ik vind dat ze alle mogelijkheden die op tafel gegooid worden van mogelijke verkiezingsfraude, goed moeten uitdokteren. Elke regering heeft de verplichting om onze eer en geweten hoog te houden. Ik zie dagelijks dat men in regeringskringen dit vergeet. Ook de gedragingen in het politieke veld, zijn navenant. Dus regering, als dit werkelijk gebeurt, maakt u er onmiddellijk een einde aan”, aldus de politicus. Van Dijk voert aan dat er verschillende manieren zijn om Surinamer te worden. “Je kunt Surinamer zijn doordat je van geboorte uit Surinaamse ouders Surinamer geworden bent. Je kunt Surinamer zijn door naturalisatie, als je met een Surinamer of Surinaamse getrouwd bent, wanneer je in Suriname geboren bent uit vreemde ouders. Dus er zijn verschillende mogelijkheden”, stelt hij.

Brunswijk begrijpt niet waar werkelijk mogelijke frommel zit

Haïtianen die van plan zijn in ressort Moengo Tapu te komen stemmen, zijn gewaarschuwd door Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk. Als ze durven daar te komen, zullen ze met de stok worden geslagen, zei de politicus zaterdag tijdens de online massameeting van de geel-zwarte partij. Van Dijk ziet de uitlating van Brunswijk meer als een emotionele reactie. “Alhoewel ik de emotie begrijp, zou ik de reactie niet gegeven hebben, omdat ik respect heb voor alle mensen die wonen en leven in Suriname. Belangrijk is dat de voorzitter van de Abop waarschijnlijk niet goed heeft begrepen waar werkelijk de mogelijke frommel zit”, stelt Van Dijk.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: