Aanpak corruptie topprioriteit voor Sham Binda

‘Bouterse heeft het volk voor de gek gehouden, laat het duidelijk zijn’

Sham Binda

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Sham Binda, DNA-kandidaat no.6 van de VHP in Paramaribo, dat de aanpak van corruptie voor hem topprioriteit is. De huidige voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) zegt ook dat hij bij intrede in het parlement afstand zal doen van het voorzitterschap van de organisatie.

Echte “stadsjongen” en “selfmade”

Binda stelt dat hij een ‘echte stadsjongen’ is. “Ik heb het grootste deel van mijn leven gewoond in hartje Paramaribo. Mijn kinderjaren waren niet gemakkelijk. We hebben veel moeten verhuizen. Mijn vader had het heel moeilijk, maar hij heeft hard gewerkt. De regel die altijd gold, was discipline. Mijn ouders hebben gezegd: ‘zonder discipline is er geen vooruitgang’. Ik ben selfmade. Ik ben gaan studeren aan de militaire academie in Breda in Nederland. Na een tijdje in het leger ben ik eruit gestapt en daarna ben ik gaan ondernemen. Toen kwam de coup. Gelukkig was ik al uit het leger. Ik ben naar Amerika gegaan om verder te studeren. Ook belangrijk is dat ik bij de onafhankelijkheid van ons land voor de Surinaamse nationaliteit heb gekozen. Ik was de tweede burger die zijn paspoort heeft ontvangen. In ieder geval, ik ben echte Srananman, een doorzetter net zoals mijn ouders die altijd doorgetimmerd hebben.”

Intrede in de politiek

Binda: “Ik ben een buitenparlementaire opposant en activist geweest. Ik geloof dat we de meningen naar buiten moeten brengen. Ik ben ook niet bang voor rancune, dat heb ik vaker meegemaakt. Maar ik ga niets uit de weg. Ik geloof dat volgens  wet en recht ik mijn mening mag uiten. Ik ben gevraagd om de politiek te joinen. De voorzitter van de VHP heeft mij meerdere malen gevraagd, ook voor de verkiezingen van 2015. Maar toen vond ik de tijd niet rijp genoeg. Maar hij heeft mij duidelijk uitgelegd waarvoor ik nodig ben. Hij wil mensen die zeer kritisch zijn en dat is een eyeopener.”

Aanpak corruptie

Binda zegt dat aanpakken van corruptie topprioriteit is voor hem. “Ik geloof dat naast het wanbeleid en de leningen er heel veel corruptie is geweest in de afgelopen jaren. Ik wil als ik assembleelid word, bepaalde bevoegdheden die ik zal hebben goed gebruiken om de vragen te stellen en informatie te verkrijgen van de verschillende departementen. Corruptie heeft zijn hoogste tijd gehad. Niet alleen de mensen op de voorgrond, maar er zullen nog meer lijken uit de kast komen.”  

“Er wordt uitgehaald naar de kolonisator op politieke podia, maar het land is kapot gemaakt door bepaalde politici. We hadden 4 productiebedrijven die waren achtergelaten na de onafhankelijkheid. Alles is kapot gemaakt. We hebben geen palmolie en sappenfabriek, geen koffie, geen cacao. Dat hebben wij allemaal niet meer. Er is een president die in 2010 een kruistocht aankondigde tegen de corruptie, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Een kruistocht hoef je niet aan te kondigen, je moet ernaar werken. Maar je werkt juist mee aan die corruptie. Bouterse heeft het volk voor de gek gehouden, laat het duidelijk zijn. Hij is meerdere keren aan de macht gekomen, zelfs via een coup. Maar we zijn arm gemaakt en worden verder verarmd”, stelt Binda resoluut.

Bewondering voor Santokhi

“Eerlijkheid heeft te maken met opvoeding. Opvoeding is de basis van eerlijkheid. Bouterse heeft het niet volmaakt. Hij heeft constant gelogen. Hij heeft waarschijnlijk niet eens door wat hij doet. Als ik gekozen word, zal ik bedanken als voorzitter van de Akmos. Ik vind het niet goed om het te mengen. Ik geloof ook dat na 5 jaren volksvertegenwoordiger geweest te zijn, je moet schuiven. Je moet niet blijven zeuren. Kijk, bij een voorzitter is het anders. Hij is misschien geliefd of heeft andere bijzondere taken en werk. Ik heb bewondering voor Santokhi, want je blijft gespannen. Je moet diplomatisch blijven en je mag niet geïrriteerd raken. Ik zou het niet kunnen. Iedereen trekt aan je. Maar op DNA-niveau geloof ik niet in 2 termijnen. Geef de kans aan een ander. Het moet gaan om de prestatie, niet om het geld”, aldus Binda.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: