KPMG schat schade voetbaltransfermarkt op €10 mrd

De coronacrisis raakt ook het profvoetbal hard. Volgens consultancybureau KPMG verliezen Europese voetbalspelers in totaal tot €10 mrd aan waarde. Dat heeft vooral te maken met een lagere vraag naar spelers nu clubs moeten bezuinigen.

De waarde van spelers nam de afgelopen jaren juist sterk toe, maar daar komt nu een eind aan. Het transferseizoen, dat op 1 juli zou moeten beginnen, zal waarschijnlijk worden uitgesteld tot het moment dat alle nationale competities zijn uitgespeeld. De transfers zouden dan pas eind augustus plaats kunnen vinden.

Hoe hard de waarde van spelers daalt, hangt af van het scenario. Als de grote voetbalcompetities nog — zonder publiek — worden uitgespeeld, daalt de transferwaarde minder hard dan als er geen wedstrijden meer worden gespeeld dit seizoen. Daarbij houdt KPMG geen rekening met het feit dat bijvoorbeeld de Nederlandse en Franse competitie sowieso niet meer doorgaan.

Volgens het consultancybureau is de waarde van Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), de duurste speler, gedaald van €225 mln vóór de crisis naar €177 mln (geen verder seizoen) of €188 mln (seizoen afgemaakt).

De Nederlandse verdedigers Virgil van Dijk (Liverpool) en Mathijs de Ligt (Juventus) dalen in waarde van respectievelijk €115 mln en €86 mln naar €86 mln tot €96 mln en €72 mln tot €80 mln. Frenkie de Jong (Barcelona) zou van €109 mln naar €79 tot €94 mln gaan.

De totale waarde van alle Eredivisiespelers zou dalen van €1213 mln pre-corona naar €923 mln tot €1023 mln.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: