Duizenden SUV’s geparkeerd aan zee voor de kust van Californië

Met een lengte van bijna twee voetbalvelden kwam het vrachtschip Jupiter Spirit op 24 april in de haven van Los Angeles aan na een bijna drie weken durende reis vanuit Japan, klaar om zijn lading van ongeveer 2.000 Nissan Armada SUV’s, Rogue crossovers en Infiniti-sedans te lossen in een snelle, halve dag durende operatie.

Maar toen het schip, dat door de vrachtafdeling van Nissan Motor Co. in werking werd gesteld, ongeveer een mijl voor de kust, werd de kapitein bevolen om het anker te laten vallen. En daar bleef het schip bijna een week liggen – een drijvend symbool van een ongekende logjam als nabijgelegen opslagplaatsen die honderden hectaren overspoeld zijn met voertuigen die de Amerikanen ineens weinig zin hebben om te kopen.

Voor de auto-industrie, die de Amerikaanse verkoop in maart met bijna 40% zag kelderen, heeft de crisis auto’s die stof verzamelen op dealerpartijen achtergelaten, de dealers sluiten zich af, de veilingprijzen gaan omlaag en tienduizenden arbeiders worden ontslagen of met verlof gestuurd.

De vraag naar auto’s en vrachtwagens in de VS zal dit jaar naar verwachting met 27% dalen tot 12,5 miljoen voertuigen.

error: Kopiëren mag niet!