Rachied Doekhie: “Deze mannen zijn loetheras”

Machines voor bestrating Krappahoeklaan in alle stilte verwijderd

Het NDP-assembleelid Rachied Doekhie is zwaar teleurgesteld in de manier waarop de overheid al jaren miljoenen misloopt bij de bestrating van de Krappahoeklaan en de Radjastanweg in het district Nickerie. Nadat het eerste startsein in 2014 was mislukt, heeft het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), op 14 juni 2019 een tweede feestelijk startsein gegeven voor de aanpak van voornoemde wegen. Tegenover Dagblad Suriname stelt Doekhie dat de afgelopen week alle machines van de locatie zijn verwijderd.  “Het volk van de Krappahoeklaan is dus voor de tweede keer getrapt in zijn nek door dezelfde mensen die gelieerd zijn aan de Westland Sama Group van Johnny Mahespalsingh. Telkens gebruiken ze andere namen om het werk te krijgen, maar uiteindelijk gaat het om dezelfde mensen. Laten we hopen dat ze het werk overmorgen niet aan een ander broertje uit hetzelfde gezin gaan geven. Efu yu e gi soso fufuruman deng wroko, dan gaat dit gebeuren. Deze mannen zijn loetheras (Sarnami voor ‘rovers’, red.)”, benadrukt de NDP’er, die geen blad voor zijn mond neemt. Volgens Doekhie is de aannemer uit 2014 een broer van de aannemer die het werk weer in 2019 mocht gaan uitvoeren.

Staat voor miljoenen benadeeld; duidelijkheid nodig van minister

De overheid heeft in 2019 een bedrag van SRD 26.900.480 onderhands gegund voor de bestrating van de twee voornoemde wegen.  Voor een bedrag van SRD 9.372.000 moest een aannemer in 120 werkbare dagen, in zes maanden tijd, het werk in 2014 opleveren. Parmessar en Doekhie mochten toen ceremonieel de eerste steen leggen. In beide gevallen werd de Staat benadeeld. De Krappahoeklaan heeft een lengte van 4 km, terwijl de Radjastanweg een lengte heeft van 700 meter. De aanpak van deze wegen zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de mensen binnen dit gebied. Ook betekent de aanpak een boost voor de landbouw binnen dit gebied. Volgens Doekhie is flink met de middelen gesjoemeld, waardoor hij voor nu zelf duidelijkheid van minister Chotkan zou willen hebben over hoeveel uit de  SRD 26.900.480 al is uitgegeven.

‘Mangaldeen grootste boef van het westen’

Nu heeft de overheid in 2019 hetzelfde werk voor een bedrag van SRD 26.900.480 onderhands gegund, althans het tegendeel is niet bewezen. “Ik zei toen al dat dit nooit gaat lukken. Je kunt niet aan dieven, bandieten en rovers het werk gunnen. Ze gaan het niet kunnen doen, want zij zijn degenen die het naar de klippen hebben gestuurd.  Ik heb het toen aan president Desi Bouterse en minister Vijay Chotkan gezegd, maar men heeft niet willen luisteren. Het enige wat de mensen doen is declareren, declareren en declareren”, zegt Doekhie. Volgens hem zijn vorige week nog alle machines van de locatie verwijderd. “Ik weet niet hoeveel van die SRD 27 miljoen men al heeft opgemaakt, maar het is weer die Westland Sama Group. Het was Rinesh Mangaldeen die bij het startsein van het project, in bijzijn van de president en anderen, gesproken had als vertegenwoordiger van het bedrijf. Toen zei ik al: de grootste boef van het westen praat daar! Den mang o prati, naki en njan a moni en er zal niets ervan terecht komen’”, aldus Doekhie.

Problemen bij pompgemaal ook schuld Mahespalsingh

Doekhie stelt dat Mahespalsingh en diens ‘handlanger’ Mangaldeen verschillende projecten in het rijstdistrict hebben misbruikt om alleen voordeel voor zichzelf te halen. Hij noemt onder andere het pompgemaal te Wageningen dat na zoveel jaren van kritiek vanuit de zijde van de rijstboeren, nog steeds hetzelfde probleem heeft, terwijl de Staat miljoenen voor onderhoud heeft uitgegeven. “Daar is hij ook die dief. Ook bij andere projecten die hij zonder inschrijving voor drie tot vier maal de prijs heeft gehad, heeft hij alleen maar rotzooi gepresteerd. Heel Nickerie, Wageningen weet dat. Dit kan niet”, benadrukt Doekhie.

SML word alleen gebruikt om rijst van elders te verpakken

Voor Doekhie kon niet door de beugel dat de regering de eens beste rijstfabriek op het westelijk halfrond, de Stichting Machinale Landbouw (SML), op een dubieuze manier heeft afgestaan aan Westland Sama Group.  Zogenaamd zou er volgens hem een beeld worden geschetst alsof SML en de pelmolen nu weer volop draaien, maar niets daarvan is volgens de parlementariër waar. “Men weet nog steeds niet of het bedrijf van de Staat is of als Mahespalsingh het gratis heeft gehad. Ze vervoeren rijst naar Wageningen, daar starten ze een motor om te doen alsof het bedrijf draait, ze verpakken die rijst en dan sturen ze het weg. Dan denkt iedereen dat het bedrijf draait, maar terwijl de rijst van ergens anders is. Deze mensen allemaal stuk voor stuk grappenmakers, ze zijn loetheras”, aldus Doekhie.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: