Mondiale vraag naar energie keldert 6% in 2020

De mondiale vraag naar energie staat een daling van zes procent in 2020 te wachten – de sterkste daling in 70 jaar – volgens een rapport van een International Energie-agentschap (IEA) dat de invloed van de coronapandemie onderzoekt.

De impact van de coronavirusziekte (Covid-19) op de energievraag in 2020 zou meer dan zeven keer zo groot zijn als de impact van de financiële crisis van 2008, aldus het IEA. In absolute termen is de daling gelijk aan het verlies van de gehele energievraag van India, de op twee na grootste energieconsument ter wereld.

De prognoses zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de lockdowns in de meeste landen in de komende maanden geleidelijk aan worden versoepeld, in combinatie met een geleidelijk economisch herstel.

Bijna elk deel van de energiesector zal naar verwachting door de pandemie worden getroffen, aldus het rapport. In het eerste kwartaal van 2020 is de vraag naar energie met 3,8% gedaald ten opzichte van het jaar, waardoor alle groei vanaf 2019 is weggeëbd.

De vraag naar elektriciteit zal in 2020 met 5% dalen, de grootste inzinking sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Kolen zullen dit jaar naar verwachting met 8% dalen, de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Zelfs de vraag naar aardgas zal in 2020 met 5% dalen, na een decennium van ononderbroken groei.

De enige energiebron die naar verwachting in 2020 zal groeien is hernieuwbare energie, aldus het rapport.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: