Denemarken keurt tunnel naar Duitsland goed

De Deense politieke partijen hebben groen licht gegeven voor de aanleg van de Fehmarn Belt Fixed Link, een geplande afgezonken tunnel van 18 km die de reistijd tussen het land en Duitsland tot slechts enkele minuten zal beperken.

Het werk aan de Deense kant zou moeten beginnen op 1 januari 2021, en de voltooide tunnel wordt voorspeld om in midden 2029 te openen, zei het vervoersministerie van het land.

De tunnel zal Noord-Duitsland verbinden met het Deense eiland Lolland, dat wordt gescheiden door de Fehmarn Belt – een zeestraat in het westelijke deel van de Oostzee. De bouw werd met zes maanden uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie.

Het project van 7 miljard euro zal bestaan uit een geëlektrificeerde dubbelsporige spoorlijn en een vierbaanssnelweg. Treinen en auto’s zullen de zeestraat in respectievelijk slechts zeven en tien minuten kunnen oversteken. Op dit moment duurt het ongeveer een uur om de overtocht te maken met een veerboot.

De Fehmarn Belt Fixed Link wordt de langste tunnel in zijn soort ter wereld. De aanleg aan de Duitse kant zal naar verwachting pas medio 2022 beginnen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: