Pandemie-recessie ergste sinds Grote Depressie 

De wereldeconomie kan als gevolg van de coronapandemie met $9 biljoen krimpen – volgens de IMF World Economic Outlook de grootste achteruitgang sinds de Grote Depressie.

De Smoot-Hawley Tarief Wet van President Herbert Hoover in 1930 verergerde de crisis. De wet verhoogde de invoerrechten met zo’n 20 procent, wat een handelsoorlog veroorzaakte.  Tussen 1929 en 1932 daalde de internationale handel met meer dan tweederde.

In maart 1933 kwam president Franklin D. Roosevelt het Witte Huis binnen.  FDR introduceerde de Reciprocal Trade Agreements Act — bekend als de “New Deal” — die de tariefniveaus verlaagde en de wereldhandel bevorderde.  Een tweede en derde New Deal volgden. Deze programma’s stimuleerden de economie en hielpen het werkloosheidscijfer, dat met 25 procent zijn hoogtepunt had bereikt, te verlagen.

Gita Gopinath, hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft de huidige pandemie van het coronavirus vergeleken met de Grote Depressie.  In de World Economic Outlook van het IMF van april voorspelt Gopinath dat de wereldwijde groei in 2020 zal dalen tot -3 procent. Deze herziening is een verlaging van 6,3 procentpunten vanaf januari 2020, een belangrijke verandering over een korte periode.  Deze daling maakt de Great Lockdown tot de ergste recessie sinds de Grote Depressie, en veel erger dan de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: