Landbouwcoöperatie Kwatta wil steun overheid

“Ook in de districten verkoop beter regelen”

De groentenboeren hebben nog niet direct last van de zware regens van de afgelopen dagen. Hoewel de regen voor verzadiging van de grond zorgt, is er op dit moment nog geen sprake van wateroverlast, zegt Ganesh Kandhai, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta. Wanneer de regens blijven aanhouden, is de verwachting wel dat de aanplanten nadeel zullen ondervinden van de regenbuien. Een andere grotere uitdaging op dit moment is het Coronavirus, dat ervoor zorgt dat de producten niet geëxporteerd kunnen worden. Het gevolg is dat verschillende verkopers groenten aan de man proberen te brengen, omdat de markten niet optimaal open gaan en de mensen daardoor met hun groenten blijven zitten. Kandhai vertelt dat naar nieuwe verkoopmanieren gezocht wordt samen met de supermarkthouders, vooral nu ook deze vaak gesloten zijn. “Het idee is om voor de deur van de supermarkten tafels te plaatsen waar de verkopers hun waar kunnen verkopen. De afzet zal niet groot zijn, maar een mogelijkheid in samenwerking met de overheid zou een goede stap zijn, waarbij de landbouwers hun groente op een bepaald uur kunnen afzetten, waarna via de kleine stands nieuwe mogelijkheden gecreëerd worden.” Kandhai noemt de huidige overmachtssituatie waarin vrijwel iedereen zit. Hij hoopt dan ook op begrip zowel vanuit de samenleving als de overheid. Op dit moment ziet hij dan ook graag een faciliterende houding van de overheid in plaats van een regulerende houding tegemoet, zodat mensen bij wijze van spreken met ondersteuning van de districtscommissarissen op de berm hun waar kunnen verkopen. De voorzitter van de landbouwcooperatie zegt dat het een goede ontwikkeling zou zijn wanneer de verkopers die nu thuis zitten in de districten actief kunnen worden. “Op die manier hoeven de mensen ook niet speciaal vanuit de districten uit te rijden naar de stad voor de groente.” Kandhai zal dan ook met partners praten om te bekijken hoe gezamenlijk aan een betere coördinatie kan worden gewerkt, zodat de districten op een goede manier kunnen worden bevoorraad. Via deze aanpak kunnen we de behoefte opvangen, vertelt Kandhai. “Voor de landbouwers en verkopers zou een coulante houding van de overheid meer dan welkom zijn, ook al begrijpen we dat zij ook een regulerende taak heeft”, licht  de voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta toe. Kandhai benadrukt dat de huidige situatie vraagt om een tijdelijke oplossing. Ondertussen is het inderdaad opvallend dat er meer groente stands zijn ontstaan, waarmee overwegend coulant wordt omgegaan. Kandhai juicht die ontwikkeling alleen maar toe.

RB

error: Kopiëren mag niet!