Scouts passen zich aan

Het hoofdbestuur van de Boy Scouts van Suriname heeft alle scoutsactiviteiten voor de komende tijd aangepast aan de omstandigheden, waarin iedereen nu verkeert. Ook de scouts ervaren de gevolgen van de Corona-pandemie.  Wilgo Koster, groepsleider van de Pater Anton Doniciegroep Latourproject, zegt dat de veiligheidsmaatregelen uitgevaardigd door de autoriteiten in acht worden genomen.  

Digitale Jamboree

Internationaal hebben begin april ongeveer van 1 miljoen jongeren deelgenomen aan de wereld Jamboree via internet, laat Koster weten. Normaal is de Jamboree in oktober, maar vanwege de huidige omstandigheden is een extra Jamboree ingelast om de jongeren bezig te houden, nu vrijwel overal de scholen zijn gesloten. “Via een speciaal programma konden jongeren hieraan deelnemen. De activiteiten zijn op het gebied van geestelijke gezondheid, humanitair en digitale burgerschap”, vertelt Koster. Kinderen stuurden tekeningen op die gekleurd konden worden.


Scouts in strijd tegen het Coronavirus

Een ander voorbeeld van digitaal burgerschap is dat de jongeren nu reeds worden ingezet om de frontliners in de strijd tegen het Coronavirus te ondersteunen via het internet. Deze ontwikkeling vindt plaats in het buitenland, waarbij in bepaalde landen de Coronasituatie dusdanig buiten proporties is dat deze ondersteuning nodig is. Vanuit huis kunnen de scouts bestellingen doen voor de ziekenhuizen voor voeding of drank via een call. De scouts worden dan gebeld en zij zorgen voor de afhandeling, zodat het ziekenhuispersoneel wordt ontlast. Koster prijst zich gelukkig dat zulke zaken in Suriname niet nodig zijn, omdat de situatie hier vrij stabiel is.


Boodschappen voor ouderen

De jongeren in het buitenland worden ook ingezet om boodschappen voor de ouderen te halen. Ook deze ontwikkeling is nog niet het geval in Suriname. Wel worden de jongeren gevraagd om leuke berichten in te spreken en deze op het internet te plaatsen, meldt Koster.

Sint Jorisdag

Op dit moment zouden de scouts deelnemen aan een bewustwordingsprogramma voor de natuur en het milieu in verband met de Wereld Aarde Dag. Ook in verband met Sint Jorisdag waren er activiteiten gepland, maar deze zijn afgelast. “We zullen wel de vlag hijsen in verband met deze dag op de club”, verzekert Koster.

Wereld Bossen Dag
De afspraken met REDD+ in verband met Wereld Bossen Dag waren dat de scouts de bossen in zouden gaan onder begeleiding van REDD+ en de medewerkers van SBB om de ranger scouts te trainen. “Ze zouden leren om het bos te kunnen monitoren en herkennen”, licht Koster toe. “Ook dit is weg komen te vallen, evenals onze fietsentocht.”

Vervanging

Alles wordt momenteel vervangen door middel van digitale initiatieven. De scouts kunnen nu foto’s, ingesproken tekst en rollenspellen opsturen, dat naar de internationale organisatie Inter American Regional Scouting Organization wordt opgestuurd voor publicatie op hun website. Op deze manier blijven de Surinaamse scouts bezig.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: