Kasmonihouder in problemen

Kasmoni-deelnemer: “Ik heb problemen met mijn man gekregen. Hij wist niet dat ik in een kasgeld zat. Ik had het hem vanwege bepaalde redenen niet op de hoogte gesteld. De kashouder zit mij nu achterna. Door het tumult dat zij maakt, is mijn echtgenoot erachter gekomen en is mijn leven thuis nog ondragelijker geworden dan het al was.”

Kasmonihouder: ‘Ik zit in de knoei’

Mevrouw Sieglien is al jaren kasmonihouder: “Ik ben al 30 jaar Kasmonihouder. Voor mij deed mijn moeder deze zaken. Ik ben erin opgegroeid. Het is een mogelijkheid voor de deelnemers om het hoofd boven water te houden. Ik heb 3 groepen van 12 deelnemers, die iedere maand SRD 100, SRD 200 en SRD 250 inzetten. Ik zit in de knoei. Het komt vanwege de economische situatie en het Coronavirus nu vaker voor dat deelnemers aan mijn kasmoni, vooral zij die al hebben geïnd, hun maandelijkse verplichting niet stipt nakomen. Ik moet ze meer dan ooit achterna zitten.”

Kunnen niet bij de bank terecht

“Wie meedoet aan kasmoni heeft meestal geen hoog inkomen. De kans op een banklening is klein voor deze categorie.  Kasmoni is een systeem zonder rente, dat vooral voorkomt bij personen die geen toegang hebben tot het officiële bancaire systeem om aan geldsommen te komen. Het voorziet in het bekostigen van noodzakelijke aankopen voor de kinderen (schoolgeld, kleding, schoeisel). Dat is merkbaar aan het aantal inleggers, die in september of begin oktober in aanmerking komen voor de uitkering.  Er wordt ook meegedaan om een bigi jari, jubileum of een ander hoogtijmoment te vieren.”

Bedrog en ontduiking

“Bij kasmoni wordt met contant geld gewerkt. Het systeem is gevoelig voor bedrog en ontduiking. In de praktijk is gebleken dat het voorkomt dat inleggers vanwege uiteenlopende omstandigheden, overlijden, ziekte of andere oorzaak, hun verplichting niet kunnen nakomen. Soms speelt oneerlijkheid ook een rol. Een inlegger kan besluiten om na het ontvangen van de pot, afspraken niet meer zorgvuldig na te komen. Vroeger werd wanbetaling in de meeste gevallen, zij het soms met moeite, opgelost. Tegenwoordig is het een reuze hoofdpijn. Ik kan niet naar de politie, want die bemoeit zich er niet mee. Maar als ik als kasmonihouder in gebreke zou blijven, stappen zij naar de politie vanwege oplichting.”

 Wie komt het eerst in aanmerking voor de pot

“Als kashouder heb ik iedere maand een betaalverplichting aan degene, die de pot uitgekeerd krijgt. Een deelnemer die te laat betaalt, brengt mij in problemen. Daarom plaats ik nieuwe deelnemers meestal in de groep van late ontvangers om hun betaalgedrag, betrouwbaarheid te controleren. Zij die zich door de jaren heen betrouwbaar hebben getoond, strijken hun ontvangst als eerst op”, aldus Sieglien.

HD

error: Kopiëren mag niet!