Ons rijgedrag in de Coronaperiode

De straten zijn overwegend minder druk. Stillere straten en verkeerswegen zijn het gevolg van het veel vanuit huis werken en de gesloten scholen. Je zou denken dat mensen zich ook vriendelijker opstellen in het verkeer. Maar is dat ook zo? Inspecteur Humphrey Naarden, woordvoerder van de politie, zegt dat er minder gevallen van zware aanrijdingen met voertuigen zijn genoteerd in de afgelopen periode. “Maar helaas hebben we wel verschillende gevallen gehad, waarbij personen het leven hebben gelaten”, vult Naarden aan. Hierbij verwijst hij naar de twee meest recente tragedies, een van de motorfietser op de Zwartenhovenbrugstraat, de andere betreft de bekende voormalige voetballer Rinaldo Enting, die langs de weg stond en door een vrachtwagen werd aangereden.

Racen
De politie-inspecteur merkt op dat bestuurders van voertuigen zich haasten kort voor het  ingaan van de partiële lockdown, bekend als ‘de avondklok’ om 20.00 uur. Bestuurders racen dan naar huis of hun logeeradres om voor dit tijdstip binnen te zijn. “Als je niet de nacht op het politiebureau wil doorbrengen, dan moet je ervoor zorgen dat je rekening houdt met het tijdstip waarop je vertrekt.  Vertrek op tijd”, adviseert Naarden.

Overdag
De woordvoerder zegt ook zelf te hebben geconstateerd dat op de Zwartenhovenbrugstraat, tussen de Dr. Sophie Redmond en de Keizerstraat, regelmatig hard wordt gereden door automobilisten, bromfietsers en motorbestuurders. “Mensen moeten zich houden aan de aangegeven snelheden.” Ook de regels van verkeersfatsoen worden niet tot nauwelijks in acht genomen. “Soms geeft men extra gas, alleen om te voorkomen dat mensen het zebrapad op kunnen.” Naarden voegt daaraan toe dat ook op het zebrapad voetgangers niet meer veilig zijn en is daarom voorstander van hogere boetes.

Safe City camera’s
Niet alleen hogere boetes, ook de inzet van de Safe City camera’s om verkeersovertreders in de kraag te vatten, is voor de inspecteur een manier om bij te dragen aan een beter beheersbare verkeerssituatie. “De politie en het ministerie van Justitie en Politie zijn bezig om de camera’s ook in te zetten tegen verkeersovertreders.” Naarden noemt voorbeelden van mensen die door rood rijden en hardrijders. De wetgeving moet worden aangepast. Ook de software van de camera’s zal hierbij een upgrade moeten krijgen. In de wet zal moeten worden gesteld dat overtredingen, vastgelegd door de camera’s, gebruikt mogen worden en dat men achteraf kan worden gesanctioneerd. De inspecteur stelt dit omdat momenteel de politie overtreders slechts bij betrapping op heterdaad kan bekeuren. Tot nu toe zijn de camera’s ingezet voor criminaliteitsbestrijding. Naarden geeft aan dat de aanpassingen door de wetgever nodig zijn om de verkeerscriminaliteit middels wetgeving aan te kunnen pakken. Het achteraf bestraffen van verkeersovertredingen is nog niet mogelijk, ook al hebben de camera’s die feiten geregistreerd. “De camera’s slapen niet, ze worden niet moe en zien alles”, besluit Naarden.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: