Marcelino Nerkust: “We staan niet voor de klas, maar er wordt gewerkt”

De scholen zijn sedert 16 maart 2020gesloten vanwege Covid-19. Op14 april zou het derde kwartaal moeten ingaan, een periode waarin de laatste loodjes het zwaarst wegen. Met de ontstane situatie vrezen velen voor een verloren schooljaar. Het verwijt is ook dat de leraren doorbetaling krijgen voor het niets doen. “Dit is een zeer verkeerde opstelling”, zegt Marcelino Nerkust, voorzitter van Fols, aan Dagblad Suriname. “We staan niet voor de klas, maar er wordt gewerkt”, ontkracht hij de fabels.

Volgens Nerkust draait het niet alleen om tv-onderwijs. Het Onderwijsministerie heeft namelijk de scholen gesommeerd om zelf ook invulling te geven aan de continuering van het onderwijsprogramma. Doordat de scholen geheel gesloten zijn, is er grotendeels gekozen om via whatsapp lesmateriaal aan te bieden aan de leerlingen. Oefenopdrachten worden ook via whatsapp gecorrigeerd door de leraren. Op aangegeven tijdstippen kunnen ouders ook contact opnemen met de leraren. Nerkust attendeert erop dat er scholen op Noord zijn waar de kinderen Spaans als moedertaal hebben. Dat maakt de virtuele begeleiding tot een uitdaging. “Dus de leraren zitten niet stil. Sterker nog, virtueel lesgeven vergt veel van onze privé tijd”, accentueert Nerkust.

Is de 1,5 meter afstand op scholen haalbaar?

De Fols-voorzitter merkt op dat de discussie of de 1,5 meter haalbaar is, nog niet is losgebarsten, waardoor eenieder uitkijkt naar wat het ministerie zal doen. Zelf heeft hij geen idee hoe social distancing toe te passen in de kleuterklas en de eerste en tweede klas van de basisscholen. Kinderen zoeken namelijk aandacht. Voor de hogere klassen van de basisscholen en op voj en vos ziet Nerkust de 1,5 meter afstand wel zitten. In Nederland gaan de basisscholen open op 11 mei op voorwaarde dat social distancing strikt wordt nageleefd. Nerkust wijst overigens erop dat er in deze coronatoestand op geen enkele manier sprake kan zijn van geen doorbetaling aan de leraren. Covid-19 is namelijk net als bij alle andere landen een overmachtssituatie en dan kan er geen salarissen ingehouden worden. Mocht dit toch gebeuren, zou dat naar zeggen van Nerkust een grote sociale onrust met zich meebrengen, waarbij de coronamaatregelen in het water zouden vallen, met alle gevolgen van dien.

KSR

error: Kopiëren mag niet!