Groente-exporteur: “De groothandelaren in Nederland maken woekerwinsten”

Onze Surinaamse groente-exporteurs hebben de mogelijkheid om hun producten aanstaande 30 april te exporteren naar Nederland. Via een chartervlucht zal de vliegmaatschappij TUI vracht vervoeren naar Nederland. Een chartervliegtuig wordt ingehuurd om de stagnatie van vrachtvervoer tussen Suriname en Nederland op te heffen. Deze onderneming is een initiatief van vrachtbedrijf Pico in samenwerking met Surinam Air Cargo.

Een groente-exporteur geeft aan niet deel te zullen nemen aan deze mogelijkheid. De vrachttarieven ten opzichte van SLM/KLM vindt hij te hoog. Voor de afhandelingskosten zowel op de Johan Adolf Pengel luchthaven als op Schiphol wordt nu veel betaald. “Op de normale vluchten, zowel bij SLM als KLM, betalen wij voor 2000 kilo US 0.50 per kilo. Na het wegen en de afhandelingskosten komt dit bedrag op U$ 1.95. Hierin zitten dan ook de security charges en diverse andere kosten.” Op dit moment moet de groente weg, anders bederft het. De exporteur stelt dat de landbouw nu niet leeft, omdat er geen markt is. “Er is geen productafhandeling. De mensen verkopen op straat, maar het grootste deel is voor de export”, zegt de ondernemer. De reden dat de exporteurs hebben afgezien van export via deze lading is de verhoogde prijs. “Niet U$ 1.95 maar U$ 3.85 per kilo moeten we nu betalen voor de export.” Op een koers van 14.50 is dat behoorlijk veel, zegt de man. Van de 6 exporteurs heeft slechts 1 exporteur 20 ton gereserveerd. “Alle anderen hebben afgezegd.” De exporteur geeft aan dat er nu een afhankelijke positie is ontstaan van de importeurs uit Nederland. “Wij zijn nu zorgdrager van de winkels in Amsterdam en Den Haag.” De exporteur verklaart dit door te stellen dat de importeurs weten dat de Surinaamse ondernemers in een dip zitten, waardoor de druk op deze groep kan worden opgeschroefd.

“Een kilo peper kost nu in Nederland 18 Euro en voor een kilo kousenband wordt Euro 14.50 neergeteld.” De man vertelt dit, omdat hij wil aangeven dat de Surinaamse exporteurs hiervan slechts 1 Euro voor een kilogram opstrijken. De grote winnaars zijn de verkopers van de groenten op de Nederlandse markten. “De groothandelaren maken op het moment woekerwinsten in Nederland.” Saillant detail, de meesten zijn van Surinaamse afkomst.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: