Islamitische organisaties treffen maatregelen voor Ramadan

Binnenkort begint voor de moslims de heilige maand Ramadan. Van gelovigen wordt volgens de voorschriften van de Islam verwacht dat gezonde en volwassenen mannen en vrouwen vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarbij dienen zij zich te onthouden van voeding, drank en alle slechte daden volgens de leer van de Islam. De nadruk wordt gelegd op offers en gebed. Dagblad Suriname sprak met de voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname (AMGS) over de maatregelen die zij zullen treffen in verband met het tegengaan van verspreiding van het Coronavirus.

In gesprek met Dagblad Suriname stelt Samseerali Sheikh-Alibaks, voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname (AMGS), dat de vastenmaand een bijzondere tijd is voor alle gelovigen. Hij stelt dat de AMGS zich met volledige toewijding zal onderwerpen aan alle maatregelen, protocollen en aanbevelingen die door de overheid, gezondheidsdiensten en daartoe bevoegde deskundigen en autoriteiten worden getroffen. Indien de partiële lockdown gehandhaafd zal blijven, zullen er maatregelen getroffen worden met betrekking tot de gebeden die in de moskeeën verricht worden. De leden zullen geadviseerd worden om de gebeden en aanbiddingen gezamenlijk thuis met hun gezinnen te verrichten. Het ontvasten, iftaar, zal eveneens thuis geschieden. De speciale financiële offers die er gebracht worden in het maand, bekend als Sadqatul Fitr en Fidya, zullen opgehaald worden bij de gezinnen en verder gedistribueerd worden aan armen, wezen, behoeftigen en reizigers. Voor het leiden van gebeden zijn reeds voorgangers aangesteld, stelt Sheikh-Alibaks. De preek die op dagbasis gegeven zullen worden, zullen zoveel mogelijk uniform zijn. De hoofdmissionaris samen met het bestuur zorgt voor de samenstelling daarvan en het wordt vervolgens gemaild naar de voorgangers per moskee of per gezin. Alle communicatie met leden zal geschieden middels gebruikmaking van technologische mogelijkheden. De social media en e-mail zullen nou gebruikt worden. Verder stelt Sheikh-Alibaks dat in de preken naast de religieuze materie ook voorlichting zal worden meegenomen om zodoende een bijdrage te leveren aan het overbrengen van alle gezondheidsvoorlichting, protocollen en de ontwikkelingen met betrekking tot het Coronavirus en alles dat daarmede samenhangt. Ook via televisie op RBN en TBN zullen tv-programma’s tot in de huiskamers worden gebracht zodat eenieder daardoor toch nog belangrijke informatie over de maand Ramadan, het vasten, overige aanbiddingen en over het verrichten van goede daden dagelijks kan krijgen, aldus Sheikh Alibaks.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: