Weer stijging in de Amerikaanse werkloosheidsaanvragen

Sinds de V.S. in lockdown vanwege de coronavirus pandemie zijn gegaan, hebben meer dan 26 miljoen Amerikanen hun baan verloren volgens het Amerikaanse Ministerie van Arbeid.

Slechts twee maanden geleden, waren de nieuwe claims onder de 300.000 per week. Echter, de recordpiek in plotseling werkloze Amerikanen groeide met nog eens 4,43 miljoen in de week tot 18 april. Deze toename bracht het totaal op 26.461.000 sinds de coronavirus pandemie grote delen van de Amerikaanse economie op 20 maart afsloot.

In de voorgaande vier weken steeg het aantal coronavirus ontslagen met meer dan 5,25 miljoen, 6,6 miljoen, 6,9 miljoen en 3,3 miljoen, waarbij gebruik werd gemaakt van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers. Sinds medio maart heeft ruwweg 16,2 procent van het personeelsbestand van de natie zich aangemeld voor voordelen als bedrijven die zijn gesloten om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Sommige economen zeggen dat het werkloosheidscijfer wel zou kunnen oplopen tot 20 procent. Dat zou het hoogste werkloosheidscijfer zijn sinds de Grote Depressie, toen het 25 procent bereikte na de beurscrash van 1929.

Door de hele economie heen hebben niet-essentiële bedrijven zich gesloten, met ontslagen die zich uitspreiden van de eerstelijns diensten industrieën met inbegrip van restaurants, bars, hotels en kleinhandelszaken tot witteboorden- en professionele beroepen.

Uit de laatste cijfers over werkloosheidscijfers blijkt dat alle 22,4 miljoen banen die sinds het einde van de recessie van 2008-09 zijn gecreëerd, in slechts vijf weken zijn weggevaagd. Ten minste 8,7 miljoen banen gingen in 2008-09 verloren als gevolg van de wereldwijde financiële crisis.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: