Mondiale olie-opslagcrisis

De prijs van Amerikaanse ruwe olie voor levering in Juni is hersteld tot net boven $11 per vat, terwijl de Brent – de internationale benchmark – voor het eerst sinds 1999 tot onder $20 per vat zakte.

Het Coronavirus heeft de oliesector in een crisistoestand gebracht, met lockdowns en reisverboden die de wereldwijde vraag naar ruwe olie met maar liefst 30 procent verlagen ten opzichte van het niveau van voor de crisis.

De ineenstorting van West-Texas Intermediate op maandag in negatief prijsgebied heeft geleid tot verlegenheid voor de Amerikaanse president Donald Trump, die zijn recente tussenhandel in een Opec+ overeenkomst had aangeprezen om de olielevering te verminderen.

Saoedi-Arabië, Rusland en andere producenten bereikten op 12 april een akkoord om 9,7 miljoen vaten olie per dag te besparen. Maar de bezuinigingen worden pas op 1 mei van kracht. De wereldwijde olie-industrie produceert ongeveer 30 miljoen vaten per dag meer olie dan de wereld nodig heeft.

Voor Maandag, zei Trump overwoog wel 75 miljoen vaten van de olie van de V.S. in de Strategische Reserve van de Aardolie van het land (SPR) op te slaan, wat de noodsituatievoorraad tot de rand zou vullen, maar hij moet eerst financiering van het Congres van de V.S. verkrijgen.

Amerika’s SPR is de grootste noodolievoorraad ter wereld, die zo’n 800 miljoen vaten kan opslaan. De SPR kon vijf weken van de Amerikaanse overproductie (75 miljoen vaten) bevatten.

Terwijl de opslagfaciliteiten in het binnenland vollopen, zijn de oliehandelaren aan het worstelen om supertankers te boeken voor opslag. Handelaren hebben 100 van ’s werelds 815 VLCC’s geboekt — Very Large Crude Carriers — die elk ongeveer twee miljoen vaten olie kunnen bevatten. Volgens het Noorse Frontline Management AS, een van ’s werelds grootste tankereigenaren, hebben de VLCC-tarieven nu $150.000 per dag bereikt, tegenover $10.000 per dag in april 2019.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: