Persbericht: Kan elke burger vanaf nu worden gegijzeld?

In de afgelopen jaren is duidelijk te merken dat instituten die voor de broodnodige ‘cheques and balances’, die de democratie hadden moeten versterken, structureel en strategisch zijn verzwakt. Instituten als CLAD en REKENKAMER functioneren niet adequaat, waardoor hun controlerende functies haast niet tot zijn recht komen. Het parlement is buitenspel gezet, ondanks twee parlementariërs van de regering zijn teruggeroepen. Wetten die in het verleden zijn geïmplementeerd om te voorkomen dat Suriname en Surinamers economisch kapot worden gemaakt door toevallige piraten op politieke posten zijn vervangen met nieuwe wetten die ons, het volk, overleveren aan rovers en bedriegers op politieke posten.

De afgelopen tijden is meer dan ooit te merken dat deze regering haar eigen belang dient en dat de burger lang niet meer centraal staat. De politie en andere ambtenaren, die ‘de beste kameraad’ van de burger hadden moeten zijn, worden misbruikt om burgers te intimideren, te kleineren en te onderdrukken. Dit zien we in diverse gevallen terugkomen. Bijvoorbeeld:
– Tijdens protestacties van 2017 waarbij burgers zijn opgepakt en afgevoerd als criminelen.
– Wanneer er buitensporig geweld wordt uitgeoefend op niet protesterende avondklok overtreders, terwijl de sanctie duidelijk voorschrijft dat overtreders moeten worden opgepakt en opgesloten.
– En recentelijk is ook gebleken dat burgers kunnen worden gegijzeld door het Directoraat Nationale Veiligheid, waarbij zelfs de Procureur Generaal zijn afkeuring over dit optreden heeft uitgesproken.

Het laatste geval is zeer ernstig en een duidelijk signaal dat deze regering bezig is te beuken op de democratie om van Suriname een eigen koninkrijk te maken, waarbij een clubje vrienden boven elke regel en boven elke burger staat. Het bekende geval waarbij de president, die de samenleving op het hart drukt om de coronamaatregelen te op te volgen, dezen zelf vertrapt in het openbaar en het gezag van het COVID-TEAM daarbij publiekelijk desavoueert. In een recente video is ook gebleken dat een avondklok overtreder zweepslagen moest incasseren, terwijl de president die beter had moeten weten, de coronamaatregelen overtreedt en daarna gewoon ‘sorry’ zegt. Terwijl verdachten achter schandalen als; Carifesta, Naschoolse opvang, het verdwijnen van grote sommen geld uit de staatskas, het verduisteren van grote bedragen van ministeries, e.d. dagelijks “mooi weer” spelen voor het volk, wordt een eenvoudige burger uit zijn woning gesleurd door vertegenwoordigers van het DNV (die juist moet waken over onze veiligheid). Het meest trieste van deze zaak is dat wij als Surinamers geen eenheid tonen op de meest cruciale momenten!! De ontroering over het gijzelen van een burger is nauwelijks te merken, terwijl elke burger zich op dit punt moet afvragen: BEN IK MORGEN AAN DE BEURT?? 

Opmerkelijk in Suriname is dat wij hier de gewoonte hebben om te kijken naar ons eigen belang alvorens te beseffen dat het belang van elke Surinamer ook ons belang is, totdat het te laat is!! Een regering heeft geen goed beleid gevoerd omdat zij JOUW straat toevallig heeft geasfalteerd, terwijl het land in armoede is gestort!! Als EEN burger wordt gegijzeld zonder enig uitleg, is ELKE burger in gevaar, ook al ben JIJ nog niet aan de beurt gekomen om gegijzeld te worden!! 

Als jonge politicus bekijk ik de gijzelingskwestie met argusogen en hoop ik dat het slachtoffer zijn recht krijgt… 

Immers: Zijn recht is het recht van ons allen!!
Bryan Boerleider (+597 876-0243)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: