Deel 2: Moeten de verkiezingen van 25 mei 2020 doorgaan?

Ronny Asabina van de BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek) is van mening dat in Suriname de situatie rond het Coronavirus met Gods wil onder controle is, en dat de verkiezingskalender normaal geïmplementeerd wordt. “Alles lijkt dus erop dat de verkiezingen normaal zullen en kunnen plaatsvinden, alleen zijn er enkele zorgpunten waar we wel rekening mee moeten houden. Velen hebben nog geen ID, en velen ook geen rijbewijs of paspoort. Dat zou ze uitsluiten van deelname, en dat mag niet, dus men moet in het kort tijdsbestek dit in orde maken. Ook onze kiezers in Guyana, Frans-Guyana en andere landen moeten de kans krijgen te stemmen. Al deze issues en een veilige en gezonde procesgang moeten wel gegarandeerd kunnen worden, maar als we te lang wachten, kan het ook zijn dat alsnog de epidemie hier uitbreekt. Dan hebben we een groter probleem, dus we moeten blijven bidden dat wij gevrijwaard blijven. We moeten het belang en de risico’s afwegen, maar veiligheid en gezondheid zijn de twee grote prioriteiten.”

“Er zijn instituten die belast zijn met de organisatie van de verkiezingen en wij volgen de instructies op. De instituten hebben er weliswaar geen blijk van gegeven dat er reden is om de verkiezingen niet te laten doorgaan, maar als ze doorgaan, dan is de uitdaging van de organisatie om alles conform de huidige situatie in te richten.” Aan het woord is VVD-voorzitter Alice Amafo (Volkspartij voor Vernieuwing & Democratie), die zegt dat het van die instituten afhankelijk is wat er zal gebeuren. “Het is een groot aantal kiezers, dat afgehandeld moet worden in een korte tijd, en communicatie is daarin erg belangrijk. De verkiezingsorganisaties moeten met alle actoren aan tafel zitten en goed onderbouwd samen en in harmonie besluiten nemen. Misschien wordt deze situatie wel een new way of life, maar als we het moeten uitstellen, dan moet dat in goed overleg gebeuren. Communiceren en samen besluiten nemen!”

Ook Celsius Waterberg, voorzitter van de SDU (Sociaal Democratische Unie), vindt dat inzake het Coronavirus zaken in Suriname best goed onder controle schijnen te zijn, ofschoon we wel de nodige voorzorgsmaatregelen moeten blijven nemen en misschien zelfs best practises moeten adopteren, waarbij eenieder bijvoorbeeld een mondkapje draagt. “Zoals zaken er nu voor staan, zou je zeker de verkiezingen voortgang kunnen laten hebben, maar de partijen die niet in de regering zitten, hebben wel een extra nadeel: weinig mogelijkheid om propaganda te voeren. Iedereens handen jeuken om aan het werk te kunnen in de regering. We zijn dus zeker niet failliet en hebben legio mogelijkheden voor ontwikkeling. Maar misschien moet wel eerst de uitzonderingssituatie voorbij zijn, zodat we goed propaganda kunnen maken en het volk voor de juiste mensen kan kiezen. Iedereen moet gelijke en eerlijke kansen krijgen om op de juiste wijze propaganda te kunnen maken.”

Guno Castelen is voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA). Hij geeft een tweeledig antwoord. Als staatsman denkt hij dat afhankelijk van de uitdagingen aan met name de oostgrens, we zeker wel met een gerust hart de verkiezingen kunnen ingaan. Daarbij moet men vooral de Covid-19 protocollen bij de stembureaus in acht nemen. Zijn politiek antwoord is echter dat de regeringspartijen, NDP, HVB en BEP, een oneerlijke voorsprong hebben op de rest. “Er is een lockdown en we weten niet of terwijl wij slapen, zij nog gewoon bezig zijn op straat! Er is een Covid-19 protocol van afstand houden, maar we zien aan de Ramgoelamweg en op Flora dat mensen op nog geen 20 centimeter afstand van elkaar zijn. De meeste partijen hebben sponsoren, die in moeilijke financiële problemen zitten, omdat hun onderneming stilstaat, maar de NDP zit met staatsgelden pakketten te droppen in het boven-Suriname gebied en HVB zit mensen in dienst te nemen. Dus als ik het zo bekijk, komt er liever een uitstel van 3 of 4 maanden, zodat de economische bom in handen van deze regering ontploft in plaats van in die van de nieuwe regering! Maar als het volk de SPA mandaat geeft, dan zijn we zeker ready om de job te doen!”

Raymond Sapoen van de HVB (Hervormings- en Vernieuwingsbeweging): “Op basis van de huidige stand van zaken met het Coronavirus, is de zaak redelijk goed beheersbaar en kunnen de verkiezingen zeker wel doorgaan, maar de zaak van internationale of andersoortige waarneming moet wel in place zijn. Dat kunnen ook vertegenwoordigers van ambassades zijn, of bij wijze van proxy, dus door gemachtigden in de diplomatieke betrekkingen. Gelukkig hebben wij een goede trackrecord, maar controle kan geen kwaad. Wij hebben onze campagnes behoorlijk moeten aanpassen, vooral in de urbane gebieden waar je mensen niet online kan bereiken en persoonlijk contact belangrijker is, met in acht nemen van de Covid-voorschriften uiteraard, maar de HVB is er helemaal gereed voor.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: