Golfstaatsinvesteringsfondsen kijken naar goedkope activa

De soevereine vermogensfondsen van het midden-oosten — met inbegrip van het openbare investeringsfonds van saoedi-arabië (pif) en de mubadala van abu dhabi — kopen activa waarvan de noteringen door de pandemie van het coronavirus zijn getroffen.

Kroonprins Mohammed bin Salman (MbS), het hoofd van de Saoedi-Arabische PIF, heeft geïnvesteerd in de noodlijdende cruise-exploitant Carnival en heeft belangen gekocht in de Europese oliemaatschappijen Royal Dutch Shell, Frankrijk’s Total, Equinor van Noorwegen en Eni van Italië.

MbS heeft ook de Engelse Premier League voetbalclub Newcastle United overgenomen in een deal van £300 miljoen (€345m, $374m). United eigenaar Mike Ashley plaatste de club te koop in 2017 met een vraagprijs van £340m. De coronapandemie die maakte dat voetbalstadions nu leegstaan veroorzaakte een 13 procent daling van de overnameprijs. PIF zou Newcastle kunnen veranderen in een kloon van het door Abu Dhabi beheerde Manchester City.

Mubadala, het $230bn investeringsfonds van Abu Dhabi, dat door Khaldoon al-Mubarak wordt geleid, streeft ook naar investeringen op grote schaal, in geavanceerde farmaceutische en gezondheidszorg technologie in de Verenigde Staten, Europa, en China.

De $320bn Qatar Investeringsautoriteit, geleid door Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, is een van de grootste landeigenaren van Londen, met activa zoals het warenhuis Shard en Harrods, evenals Canary Wharf en een aandeel in de luchthaven van Heathrow. De QIA is ook op zoek naar investeringsmogelijkheden in bedrijven in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, volgens de Financial Times.

Terwijl de Golflanden vechten tegen zowel de Covid-19 pandemie als de economische ineenstorting van de olieprijzen, stellen hun investeringsfondsen boodschappenlijstjes op die ondergewaardeerde bedrijven over de hele wereld identificeren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: