Gestrande Surinamers in Nederland delen hun nachtmerrie

De honderden Surinamers en ingezetenen van Suriname vertellen op hun manier in welke problemen ze zitten, nu zij niet naar Suriname kunnen afreizen.  

Diabeet in de problemen

“Ik ben Denny. Ben hier gestrand sinds 15 maart. Ben een diabeet. Mijn medicijnen en geld raken op. Mijn moeder is alleen in Suriname. Ik ben gezond bij familie. Ik had gevraagd voor 2 weken langs te mogen komen.”

Alleenstaande moeder wil bij kinderen zijn

“Ik ben S.A., een alleenstaande moeder. Ik ben sedert 13 maart hier en ik heb verlof buiten bezwaar. Ik ben doktersassistente. Sinds ik hier ben, zit ik in quarantaine en ik wil heel graag en zo snel mogelijk naar huis. Ik wil mijn baan niet kwijt en wil bij mijn kinderen zijn.”

Kinderen huilen

“Ik moest terug op 14 maart met SLM.  Uit voorzorg zit ik sinds 8 maart in huis. Ik wil gezond en wel terug naar huis, vandaar mijn zelfquarantaine vanaf 8 maart, zegt D.A. “Ik heb een bedrijf dat momenteel niet opengaat. Ik heb ook werknemers die afhankelijk zijn van werk. De situatie nu is dat ik geen geld heb. Mijn gezin mist mij, de kinderen huilen en missen hun pa.”

Verblijf bij familie is leuk voor even

Sedert 26 januari in Nederland met een terugreisticket op 11 april. “Vanwege gezin-en gezondheidsredenen (chirurgische ingreep) is mijn terugreis vervroegd/gewijzigd naar 15 maart tegen betaling van € 291 bij KLM. Nu moet ik ook mijn reisverzekering verlengen. Verblijf bij familie is leuk voor even, maar niet langdurig. Ik zit sinds 15 maart in zelfquarantaine thuis en wil zo spoedig mogelijk naar mijn eigen huis in Suriname”, zegt Rieke.

Mijn verzekering vervalt
Priscilla verblijft in Nederland vanaf 11 maart met een terugreisticket op 15 maart 2020. Thans is haar reisverzekering vervallen. Ze heeft een eigen bedrijf dat momenteel geen inkomsten genereert, hierdoor zijn er weinig tot geen inkomsten. Ik heb een prima huis om in quarantaine te gaan, laat zij optekenen.

Winkel al weken gesloten

Sardagatoen en Kamal moesten op 19 maart 2020 vertrekken. De shop van Sarda is al weken gesloten. “Wij zijn beiden gezond en wel en al 4 weken in hotelquarantaine.”

“Omwegbuisje in buik moest al lang weg”
Ami en Ruben zitten vooral met een medisch probleem. “Mijn man heeft een omwegbuisje in zijn buik dat sedert 30 maart eruit moest worden gehaald door uroloog Ramdien. En ik als ondernemer kan vanuit hier niets doen. Al mijn zaken zijn dicht, geen inkomen en toch moeten we normaal belasting betalen.” 

“Ik zit in financiële nood”
Marvin omschrijft zijn probleem: “Mijn werkgever heeft mij op onbetaald verlof geplaatst, dus ik kom in financiële nood als ik langer hier blijf. Ik ben hier alleen en zit hier al in financiële nood. “Ik ben gezond, maar zit hier zonder ziektekostenverzekering. Ik mis mijn land en familie in Suriname. Ik ben 75 jaar,” zegt Christien.

“Ik wil naar huis”
Peggy zou 22 maart terugvliegen naar Suriname. “Ik ben gezond en zit al vanaf 15 maart in quarantaine. Ik woon alleen in Suriname en heb een prima huis om in quarantaine te gaan. Ik heb mijn huisdieren daar en wil graag naar huis.”

Moeder zonder zakgeld mist kinderen

Sinteli zou op 25 maart moeten terugvliegen. “Ik ben gezond en zit al in quarantaine en heb 2 kinderen in Suriname en mijn man.  Ik wil graag terug, want ik mis ze en heb geen zakgeld meer.”

De medicijnen van Mavis zijn op

Haar datum van vertrek was 28 maart 2020. Ze is een hoge bloeddruk- en suikerpatiënt en zit thans zonder medicatie.

Geen medicijnen

Vader en zoon Th. M. zeggen: “We zijn sedert 18 maart hier. We blijven bij familie, maar zij hebben het ook niet breed. Bijna een maand extra opvang en mijn vader is suikerpatiënt. Zijn medicijnen zijn al lang op en hij kan geen medicijnen hier krijgen. Ons huis is onbeheerd gelaten, koeien en schapen zijn nu onbeheerd. We staan financieel helemaal zwak.”

Advocaat

Ook advocaat Irene Lalji zegt de belangen van haar cliënten te moeten behartigen. “Ik krijg een achterstand en heb nu geen inkomsten”, laat de advocaat weten.

“We hebben vertrouwen in directeur Danielle Veira en ik hoop niet dat het vertrouwen beschaamd wordt”, aldus de advocaat.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: