Geen gezamenlijke “iftaars” bij SMA

Michel Soebhan: “De mensen mogen conform de regels thuis ontvasten”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Muslim Associatie (SMA), dat de richtlijnen vanuit de overheid strikt worden gevolgd. In de komende dagen begint de heilige maand Radmadan van de Islamitische maankalender. Het is gebruikelijk voor gelovigen om samen te ontvasten in verschillende moskeeën in het land. Soebhan stelt dat er dit jaar geen gezamenlijke ontvasten ooftewel “iftaar” gehouden zullen worden in de moskeeën van de SMA. Hij stelt dat het gezamenlijke ontvasten geen verplichting is voor de gelovigen. Dat mogen de mensen thuis doen stelt de voorzitter. Wat betreft de extra gebeden in de maand Ramadan, is er ook geen verplichting om die in de moskee te doen. ‘We nemen aan dat gelovigen thuis bidden, want het is normaal verplicht voor elke moslim om 5 keren per dag te bidden. De Heilige Profeet van de Islam, de profeet Mohammed heeft in tijden van nood en plagen ook aanbevolen om thuis de gebeden te verrichten’, stelt Soebhan.

Speciale maatregelen

Tot nog toe mogen de moskeebezoeken wel plaatsvinden hetgeen met maximaal 10 personen. Zijn organisatie heeft speciale voorschriften voor haar leden uitgegeven met betrekking tot het gezamenlijke vrijdaggebed, ook bekend als Juma-gebed. Ten eerste wordt er op aangedrongen dat er zo weinig mogelijk bezoekers komen naar de moskeeën van de SMA. Ouderen en minderjarige kinderen, alsook zieke mensen met symptomen van griep hebben het advies om thuis het gebed te verrichten. Het vrijdagse gebed vindt plaats met een afstand van 1,5 meter tussen de gelovigen. Vóór het betreden van de moskee moeten de gelovigen de handen grondig wassen. Verder mogen de leden geen handdrukken geven aan elkaar. Soebhan geeft ten slotte aan dat alle andere instructies voor beveiliging van de volksgezondheid vanuit de bevoegde overheidsinstanties,  onverwijld in acht dienen genomen te worden.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: