De wereldhandel stevent af op een ineenstorting

De wereldeconomie zal volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in 2020 naar verwachting sterk krimpen, voordat er sprake is van een V-vormig herstel, waarbij de economische activiteit in 2021 met 5,8 procent zal toenemen.

Volgens de laatste World Economic Outlook van het IMF krimpt de Amerikaanse economie dit jaar met 5,9 procent, terwijl de landen van de eurozone het nog slechter doen en meer dan zeven procent ineenstorten.

Het IMF heeft zijn schatting voor de wereldwijde economische groei met maar liefst 6,3 procentpunten verlaagd van januari naar -3% – “in de veronderstelling dat de pandemie en de vereiste inperking voor de meeste landen in de wereld in het tweede kwartaal een piek bereikt en in de tweede helft van dit jaar weer afneemt”.

“Dit maakt de Great Lockdown de ergste recessie sinds de Great Depression, en veel erger dan de wereldwijde financiële crisis” die in 2007 begon, schreef de hoofdeconoom van het IMF, Gita Gopinath.

Het uiteindelijke herstel, dat onzeker blijft, zal de verloren gegane productie waarschijnlijk niet goedmaken, aldus het IMF.

Het cumulatieve verlies aan het mondiale BBP over 2020 en 2021 van de pandemische crisis zou ongeveer 9 biljoen dollar kunnen bedragen — gelijk aan de economieën van Japan en Duitsland samen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: