De prijs van de politieke dolksteek in de rug

We hadden elke dag onze dokters en verpleegkundigen moeten bedanken die bereid zijn om onder de omstandigheden te waken over de gezondheid van onze zieke mensen, vooral de mensen die hen onbedoeld kunnen besmetten. Hulde aan onze landgenoten en ook de buitenlanders die voor ons zorgen, die voor ons hebben gezorgd en die nog bereid zijn om dat te blijven doen. Maar vandaag zullen we het hebben over de politiek omdat de verkiezingen vlak om de bocht zijn. Er resten ons nog ongeveer 40 dagen voor de verkiezingen. Nog nooit is het in Suriname sinds de tijd van de algemene, vrij en geheime verkiezingen voorgekomen dat het zo rustig is. Er mogen geen massameetings worden gehouden, de massa’s kunnen niet op grote meetings met vlaggen en muziek worden toegesproken. De massa kan niet worden ‘opgehyped’. Politieke partijen hebben de neiging om te tonen hoeveel massa ze op de been kunnen brengen. De politieke partijen de NDP, VHP, PL, NPS en Abop hebben de resources en de mobilisatiekracht om dat wel te kunnen doen. Een mode van de laatste tijd is ook om de trofeeën te tonen die men heeft kunnen veroveren op de andere partijen, dat zijn de overlopers die eerder vanuit de andere partijen naar de regeringspartij is er eerder dan omgekeerd. Dat is begrijpelijk, die politieke partij kan nog wat geven: een huis, een vergunning, een baan, een uitkering, een opdracht, een perceeltje of een poppenhuis. We zien ook dat ook een aantal zangers van die gelegenheid gebruik maakt en hun yeye eigenlijk verkopen en onvrij worden voor een bord linzensoep. Deze zangers komen heel zielig over. Eén zanger kan een ‘vlagschiplied’ gaan zingen en verder gaan met een partij, want uiteindelijk hebben de politieke partijen daar ook recht op. Maar wanneer men bij bosjes met liedjes komt en ervoor kiest om onvrij te zijn, terwijl artiesten juist kiezen voor vrijheid en ongebondenheid, dan wordt het verdacht.

Maar in aanloop naar de ‘polls’ is ook opvallend het lot en de posities die overlopers en verraders innemen. We noemen ‘met alle respect’ hier zeker de naam van Waidoe. Er waren geruchten dat de man voor een Ford Ranger zou overlopen naar de NDP. Hij heeft de geruchten door zijn reactie versterkt en nu ontkent hij zoals hij zijn ordinaire overloop en verraad van de PL maar de NDP eerst had ontkend. Politici die met stemmen van de partij en de zetel van de partij na de verkiezingen, na van alle middelen en resources en kiezers misbruik te hebben gemaakt, overlopen naar een andere partij, behoren bij het publiek tot de minst gewaardeerde politici. Ze behoren tot de laagste orde van de gekozen politici. De PL is na de verkiezingen van 2015 de meest getergde partij, maar het zou iets kunnen zeggen over het gebrek aan geïnstitutionaliseerde en geïnternaliseerde waarden en normen binnen de partij. Het gevolg daarvan kan zijn dat de rekrutering van de spelers plaatsvindt niet op basis van waarden en normen, dus dat vooral de gelukszoekers en avonturiers in de partij terecht gekomen op zoek naar duku en blad. Als ze na gekozen te zijn dat op den duur aan de overkant zien, steken ze even de tingi gotro over. Alle politici die na gekozen te zijn oversteken en hun zetels in DNA meenemen, gaan door een tingi gotro en het maakt door de stank de politici tot paria’s, gelukkig. Nu wordt zelfs door mensen die het moeten weten, beweerd dat de man ook nog een kwart miljoen SRD heeft geïncasseerd. Nu staat de man op plaats nummer 3 op de NDP-lijst en hij ‘schrijft’ een open bedelbrief aan ‘zijn’ aanhang groot ‘3038’ stemmers. Zowel insiders als mensen buiten de PL en de NDP weten dat Waidoe zelf geen aanhang heeft, hij was geen persoonlijkheid (sociaal, cultureel, sport, politiek etc..) voordat hij door de PL gerekruteerd werd. De PL heeft weinig politici met aanhang, want dat bouw je op gedurende tientallen jaren of door indrukwekkende activiteiten of prestaties op jonge leeftijd of wanneer je de zoon of dochter bent van een geliefd persoon (kiezers zien dan in deze personen de voortzetting van de vader of de moeder). De enige personen met een aanhang in de PL zijn Somohardjo en nu zijn sterk opkomende zoon Bronto die enorm veel potentie en trekkracht heeft. Waidoe werd totaal niet gerespecteerd door belangrijke NDP’ers in Nickerie en dat is nu hij is overgestapt voor geen centimeter veranderd, integendeel. Waidoe is een belachelijke figuur geworden, hij is het gezicht geworden van de onbetrouwbare politicus die er niet voor schroomt om zijn patroon voor een handvol zilver, een dolk in de rug te planten. Waidoe is dus in politiek opzicht niets anders dan een Judas. Hij heeft getoond ondankbaar te zijn en principeloos. Waidoe heeft getoond diep te kunnen buigen, hij heeft geen respect voor zichzelf en in Nickerie moet je ook zeggen, voor zijn familie. Waidoe is overgelopen, enkelen zullen bij hem plakken zodat hij een paar zaken (perceelpapieren, overheidsjobs etc..) kan regelen, maar de ‘3038’ zal niet met hem in de tingi gotro stappen om de oversteek te doen naar de andere kant te gaan. Waidoe is wel in de tingi gotro gegaan om de oversteek te doen, zijn voeten, zijn kleren en zijn aangezicht is besmeurd. Kiezers gaan hun neus optrekken van de stank die hij nu verspreidt. Waidoe is inderdaad een decorumprobleem geworden. Hij zal daarom faliekant links worden gelaten wanneer de kiezers naar de overkant gaan, en hij zal in de politieke vergetelheid belanden, net zoals de overlopers van de VHP in 1996. Dat is de prijs van het verkopen van je ziel voor ‘a fistful of dollars’, voor hoog politiek verraad en voor de dolksteek in de rug van je patroon.        

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: