Apothekersvereniging vraagt samenleving om geen medicijnen te hamsteren

De onlangs aangenomen Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bemoeilijkt nog verder de inkoop van medicamenten door apothekers. Irving Jong A Liem, voorzitter van de Vereniging van Apothekers (VvA), zegt aan de media dat met deze wet de beschikbaarheid van vreemde valuta is komen weg te vallen, waardoor apothekers geen volledige bestellingen meer bij importeurs van medicamenten kunnen plaatsen. Ondertussen is duidelijk dat de aanpassingen in deze wet naar het nieuwe parlement is doorgeschoven, die pas op 29 juni zal worden geïnstalleerd. Het is volgens Jong A Liem al geruime tijd dat bij de aankopen, minder medicamenten door verschillende importeurs worden geleverd dan er wordt besteld. “We maken ons dus ernstig zorgen dat er op termijn een behoorlijke medicijntekort zal ontstaan. Bij navraag blijkt dat de importeurs moeilijk aan vreemde valuta kunnen komen om hun buitenlandse rekeningen te kunnen betalen. Het is dus zaak dat er nu actie wordt ondernomen”, stelt hij.

Volgens de VvA-voorzitter gaat het bestellen van medicijnen een bepaald proces vooraf. “Het is niet zo dat je een bestelling plaatst en het medicijn gelijk gaat varen. Soms moeten medicijnen ook geproduceerd worden, afvaren en daarna ingeklaard worden. Dat proces duurt maanden. Dus u begrijpt dat als er geen vreemde valuta is, de situatie ontstaat dat importeurs of hun bestellingen aanhouden of hun bestellingen in het buitenland annuleren. De rekeningen die ze nu hebben, kunnen ze niet betalen en ze kunnen dat niet verder laten oplopen.” Voor de aanname van deze wet hadden importeurs al problemen om vreemde valuta bij de banken te verkrijgen. Echter hadden zij toen de mogelijkheid om bij andere erkende wisselkantoren aan die vreemde valuta te komen. Met de wet komen de wisselkantoren buiten beeld te vallen. Jong A Liem zegt dat de regering zo spoedig mogelijk moet ingrijpen, voordat het tekort groter wordt. Ongeveer een week terug is alarm geslagen. Hij doet ook een beroep op de samenleving om geen medicijnen te hamsteren.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: