Soedeshchand Jairam: “Geen valuta nodig bij verkoop van onroerend goed”

Soedeschand Jairam

De controversiële Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is ingaande 23 maart 2020 van kracht. Dit heeft op elke sector impact, ook op de verkoop van onroerend goed. Zo vrezen verkavelaars dat de verkoop van onroerend goed in SRD moet geschieden. In Paramaribo lijkt het aanbod van percelen beduidend te zijn, vaak verdwijnt het “te koop” bord niet eens meer. Aangezien eigenaren hun percelen tot hun eigendom rekenen, vragen ze daarvoor bedragen waar menigeen zich afvraagt hoe de prijscalculatie tot stand is gekomen. Zal de valutawet ervoor zorgen dat de marktwaarde van onroerend goed zal dalen?

Dat is moeilijk aan te geven. Een verkavelaar zegt tegenover Dagblad Suriname dat er veel onduidelijkheden zijn over deze wet en dat daardoor de handhaving ervan niet van een leien dakje zal gaan. De macro-econoom tevens politicus Soedeshchand Jairam beaamt dit in gesprek met de krant. Wel vermeldt hij erbij dat de valutawet ook goede aspecten heeft die een gunstige uitwerking zal hebben op de economie. Hij doelt op de wetsbepaling waarin staat dat er zoveel mogelijk in SRD gehandeld moet worden in plaats van vreemde valuta.

“We moeten het zo min mogelijk toestaan om zaken te verkopen in vreemde valuta. Goederen die geïmporteerd worden in euro of US$ moeten natuurlijk berekend worden op basis van de wisselkoers. Wordt onroerend goed bijvoorbeeld geïmporteerd? Nee. Dan waarom moet dat in euro of US$ geschieden?”, voert Jairam aan. Hij verduidelijkt dat de consument zelf ook debet is aan de exorbitante prijzen in de winkels en aan de hoogte van de wisselkoersen door bij elk wisje wasje vreemde valuta te eisen. Op deze manier ontstaat namelijk een nog grotere druk op valuta. Daar komt ook bij kijken dat de toerismesector ook stilligt vanwege Covid-19. Daarom juicht de macro-econoom het toe dat de valutawet beperkingen oplegt aan de valutahandel. “Deviezen zijn alleen nodig om zaken te doen met het buitenland.”

KSR

error: Kopiëren mag niet!