Meer dan 70 coronavirus-vaccins in ontwikkeling

Over de hele wereld worden meer dan 70 coronavirus-vaccins ontwikkeld – bij drie farmaceuten lopen al tests en voor een vierde kandidaat-vaccin start de eerste fase van klinische tests.

Van de drie vaccinstudies die al in menselijke proeven zijn uitgevoerd, gebruikt de eerste een adenovirus als vector om het SARS-CoV-19 spike eiwit af te leveren als antigeen om antilichamen en cellulaire immuunresponsen op te wekken. De ontwikkelaars zijn CanSino Biological Inc. en het Beijing Institute of Biotechnology.

Een tweede adenovirusbenadering staat op het punt om in het Verenigd Koninkrijk aan klinische proeven deel te nemen. Professor Sarah Gilbert’s team aan het Jenner Instituut van de Universiteit van Oxford heeft een vaccin gemaakt op basis van het Chimp adenovirus, ChAdOx1. Dit vaccin maakt ook gebruik van het spijkereiwitgen van het coronavirus.

Het in Boston gevestigde Moderna, Inc. heeft in samenwerking met het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) een messenger RNA (mRNA) lipide-nanoparticle-based vaccin ontwikkeld. Klinische proeven voor het kandidaat-vaccin vinden plaats in Seattle, Washington. De sequentie voor het kandidaat-vaccin, genaamd mRNA-1273, bevat ook genetische code voor het SARS-CoV-2 spike eiwit.

Eén studie van het Amerikaanse bedrijf Inovio Pharmaceuticals heeft de goedkeuring van de Federal Drug Administration voor zijn DNA-vaccin INO-4800 met de eerste Fase I-proeven die op 6 april beginnen.

Het vaccin van DNA gebruikt plasmiden — kleine cirkels van dubbelstrengs DNA — genetisch gemanipuleerd om het piek eiwitgen te dragen. Inovio’s kandidaat-vaccin wordt geleverd met behulp van electroporatie (EP) – die gebruik maakt van een kleine elektrische stroom om de menselijke cellen meer doorlaatbaar te maken. De behandeling met EP kan de toediening van het antigeen met een factor 1000 stimuleren.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft nog eens 67 preklinische vaccinkandidaten geïdentificeerd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: