Krishna Mathoera: ‘Machtsmisbruik politie moet onmiddellijk gestopt worden’

In gesprek met Dagblad Suriname zegt parlementariër Krishna Mathoera dat het misbruik van macht door de politie onmiddellijk gestopt moet worden. “Het gewelddadig optreden tegen overtreders van de avondklok is buiten proportioneel.  Het is in strijd met de ambtsinstructie van ambtenaren van politie en het Politie Handvest. Ook het Wetboek van Strafvordering voorziet niet hierin. De leiding van het Korps Politie Suriname moet optreden en niet wachten. Op welke informatie wacht de korpschef? De video’s die de afgelopen periode zijn opgedoken op facebook en andere social media over overmatig geweldsgebruik zijn duidelijk. Hij moet op basis van deze beelden meteen ingrijpen en instructies geven dat dit niet geaccepteerd en getolereerd wordt. Verder moet hij de zaken die zich hebben voorgedaan laten onderzoeken en de schuldigen corrigeren. We leven niet in een machtstaat, maar in een rechtsstaat. Indien er mensen zijn die de regels overtreden, moet de politie conform regels optreden en niet zelf regels beginnen te overtreden. Als er mensen zijn die de avondklok overtreden, moeten ze verwijderd worden van de openbare weg, aangehouden en opgebracht worden voor verhoor. Het gebruikt geweld moeten we afkeuren.”

Mathoera, die politiecommissaris is geweest, zegt dat het Openbaar Ministerie concrete instructies moet geven. Mathoera zegt dat de voorlichting opgevoerd moet worden en meer informatie naar de samenleving moet komen. “Als er fouten zijn gemaakt, moeten er ook verontschuldigingen aangeboden worden aan de samenleving. De gevolgen van onnodig en excessief geweldgebruik kunnen breed zijn. Mensen gaan zich verzetten en de politie ondermijnen en of vernielingen aanbrengen. Mensen kunnen het recht in eigen handen gaan nemen. De politie kan gezag en respect gaan verliezen. Dat zijn allemaal consequenties van geweld en als de politie verkeerd handelt”, aldus Mathoera. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: