Optreden Parmessar bij Prins Bernardpolder loopt uit de hand

Manglie: ‘Waarom moest de minister persoonlijk naar daar gaan?’

Een bliksembezoek van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) en een grote delegatie om werkzaamheden te verrichten afgelopen zaterdag te Prins Bernardpolder in Nickerie, is uit de hand gelopen. Presidentcommissaris Prasram Mohanlal is volgens rijstmagnaat en voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE), Imro Manglie, woedend. Sunda Group, een Nederlandse organisatie die wordt geleid door de ondernemer Prasram Mohanlal, heeft de Prins Bernardpolder in 2008 gehuurd. De overheid is reeds vele jaren in een rechtsprocedure verwikkeld met de Sunda Group om de polder weer in eigen boezem te krijgen. Volgens informatie uit het veld zou Parmessar opdracht hebben gegeven aan Guido van der Kooye, hoofdvertegenwoordiger van LVV in Nickerie, Sanjai Triloki van de sectie OWT&C en andere overheidsinstanties om met machines naar de polder te gaan om daar graafmachinewerkzaamheden uit te voeren. De groep overheidsvertegenwoordigers zijn naar zeggen van Manglie demonstratief met 12 tot 13 dienstwagens naar de locatie getogen. De bewindsman was op dat moment onderweg naar Nickerie en bleef continu in contact met de personen op het veld. Van der Kooye zou Mohanlal hebben voorgehouden dat leden van LVV naar binnen wilden om te werken, maar laatstgenoemde hield Van der Kooye toen gelijk voor dat zaken uit de hand konden lopen indien zij het terrein zou betreden.

Minister moest uiteindelijk het hazenpad kiezen

De hoofdvertegenwoordiger van LVV in Nickerie zou naar verluidt hierna per direct contact hebben opgenomen met Parmessar om naar de locatie te komen. Aangezien er ook geen documenten getoond konden worden, waaruit zou moeten blijken dat LVV de bevoegdheid beschikte om het terrein te betreden, heeft Mohanlal de aanwezigen gesommeerd de plaats per direct te verlaten, omdat de zaak anders dan te ver zou escaleren. Met zwaar materieel schrikte hij de mensen af van het terrein, waardoor de overheidsvertegenwoordigers op straat op de minister moesten staan wachten. Nadat de bewindsman op locatie arriveerde, zou er dan contact zijn opgemaakt met het ministerie van Justitie en Politie en hield hij de mensen voor dat alles later in orde zou komen. Die beloofde oplossing kwam uiteindelijk niet, waardoor Parmessar en zijn mensen uiteindelijk toch ‘het hazenpad moesten kiezen’.

Politieke motieven?

Volgens Manglie is Mohanlal woedend over het optreden van de minister, waardoor die gesteld heeft dat er verschrikkelijke dingen te Prins Bernardpolder gaan gebeuren, indien LVV weer zoiets uitprobeert. De vraag waarmee de VRE-voorzitter nu zit, is waarom Parmessar persoonlijk op locatie moest gaan. Zelfs een vonnis voor ontruiming kon door lagere ambtenaren met behulp van de politie worden uitgevoerd. “Al was er een ontruimingsbevel, waarom moest de minister naar daar gaan? Waarmee is die minister bezig? Is hij een dictator geworden? Het is een schande.” Manglie vermoedt politieke motieven achter deze actie. Deze polder is bijzonder belangrijk voor de productie van zaaizaad voor de rijstsector. In de wandelgangen gaan er volgens Manglie steeds weer geluiden op dat de overheid het terrein wilt geven of verkopen aan de ondernemer Johnny Mahespalsingh, die sterke banden heeft met de regerende Nationale Democratische Partij (NDP). De Prins Bernardpolder is eigendom van Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL) die onder het ministerie valt.

Parmessar over uit de hand gelopen bliksembezoek Prins Bernardpolder: ‘Het is een occupant op ons terrein’

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) vindt dat er niets mis is geweest met zijn bliksembezoek afgelopen zaterdag aan de Prins Bernardpolder. “Het is een occupant op ons terrein”, zegt de bewindsman in een reactie. Eerder meldde Dagblad Suriname over het bezoek van de minister en de manier waarop presidentcommissaris Prasram Mohanlal, Parmessar en de vertegenwoordigers van LVV in een conflict geraakten. Uiteindelijk moesten de minister en zijn delegatie van de locatie vertrekken om verdere escalatie te voorkomen. Sunda Group, een Nederlandse organisatie die wordt geleid door de ondernemer Prasram Mohanlal, heeft de Prins Bernardpolder in 2008 gehuurd. Die huur is volgens Parmessar geëxpireerd en opgezegd, maar niet overgedragen. De overheid is reeds vele jaren in een rechtsprocedure verwikkeld met de Sunda Group om de polder weer in eigen boezem te krijgen. De bewindsman verwacht één deze dagen uitspraak in deze zaak. Nu blijkt dat niet alles van de Prins Bernardpolder is verhuurd. “Kavel 1 tot en met 15, het voorste deel, is nooit verhuurd. Maar de bezetter, de occupant nu, die bezet ook deze kavels. Ik ben dus met een groep van mijn medewerkers daarnaar toe gegaan om te proberen om de kavels 1 tot en met 15, wat rechtens van ons is, te betreden en de voorbereidingen te treffen. Daar aangekomen, werd ons de toegang geweigerd. We konden verschillende kanten opgaan, maar ik heb gekozen voor de vredige weg”, zegt de LVV-minister. Besloten werd om zich van daar terug te trekken en de zaak te laten in handen van justitiële autoriteiten. De bewindsman benadrukte zich niet te verleiden tot onoorbare praktijken.

Prins Bernardpolder ziel van de rijstsector

Parmessar ziet de Prins Bernardpolder als de ziel van de rijstsector in Suriname. “De Prins Bernardpolder is in het leven geroepen om zaaizaadproductie primair ter hand te nemen, en voor onderzoek en ontwikkelen van rijstrassen. Als we dat niet hebben, krijgen we dat de zaaizaadkwaliteit niet van dien aard is. Dat maakt dat we de productie per hectare niet verder kunnen maximaliseren. We zitten op tussen de 80 en 95 balen van 79 kilo per hectare.” De bewindsman stelt te begrijpen dat het verkiezingstijd is en dat bepaalde mensen een emotionele benadering zoeken met hun emotionele interpretaties.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: