Mac Donald zeer bezorgd over diaspora in New York en Nederland

Henry Mac Donald

Henry Mac Donald was onder andere lange tijd vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties in New York, en hij is vooral zeer begaan met het lot van de vele tienduizenden Surinamers die in andere landen wonen. “In New York weet ik al van tenminste drie Surinamers die het leven gelaten hebben door het Coronavirus, maar in New York zitten er zeker 15.000 Surinamers! In Miami hebben we ook veel mensen, maar niet zoveel als in New York. New York alleen telt al 200.000 besmettingen en meer dan 10.000 doden, dus voor onze eigen mensen daar ziet het er niet zo mooi uit. We moeten ook niet vergeten dat de meeste landen de grootste groepen emigranten in New York hebben. Alleen in New York al wonen er meer dan een half miljoen Guyanezen. Maar als je bedenkt hoeveel Surinamers in Nederland wonen, ook al rond de half miljoen minstens, en die dus al slachtoffer geworden zijn van het virus, dan doet dat je wel wat. Mensen die toevallig bekend zijn zoals Hans Prade, Bas Mulder of Kishen Bholasingh, maar er zijn nog veel meer mensen die ook Srananman zijn en die komen te overlijden aan het virus. De impact is enorm, want elk van die mensen heeft hier weer zoveel vrienden en familie.”

Henry vertelt dat in New York bijvoorbeeld nog veel meer Guyanezen dan Surinamers zitten, en dat het dus niet zo vreemd is dat er al meer dan 34 Guyanezen aan het Coronavirus zijn komen te overlijden in die stad, terwijl in Guyana zelf er pas 6 personen aan zijn overleden. “In Suriname zouden we ook een instantie moeten hebben die bijhoudt hoe onze mensen in andere landen het maken, want voor elke Surinamer die in het buitenland overlijdt, hebben hier minstens 10 tot 20 mensen, vrienden en kennissen en familie, verdriet. Wij kunnen nu 3 of 4 bekende Surinamers in Nederland noemen die reeds overleden zijn aan het virus, maar er zullen zeker vele tientallen of honderden zijn. Dat betekent dat er sowieso veel meer Surinaamse slachtoffers van het Coronavirus zijn in andere landen dan in Suriname zelf. Hier valt het enorm mee, door de strenge, snelle en goede maatregelen van de overheid en de medewerking van de samenleving zelf. We hebben maar 10 besmettingen gehad, maar 1 dode en er zijn reeds 6 mensen genezen. Hier lijkt het zeker wel onder controle dus, maar we moeten er wel alles aan doen om dat zo te houden door niet teveel te gaan verslappen. Onachtzaamheid zou ons anders de das om kunnen doen. Als we het zo voortzetten, is Suriname in enkele dagen Corona-vrij, en dat is geweldig.”

Ook Henry Mac Donald is van mening dat we ons wel ervoor moeten beijveren zo snel als mogelijk onze mensen die nog gestrand zijn in den vreemde terug te halen, zolang dat op een goed georganiseerde wijze gebeurt, dus niet koste wat kost. “Zolang dat niet kan, moeten onze mensen via het consulaat waar dat broodnodig is zo goed als mogelijk bijgestaan worden. Als er 50 of 60 mensen in echte nood zijn, dan moeten we ze helpen!” Zijn boodschap aan de samenleving? “We hebben geen community spreading. Doe er alles aan om het niet zover te laten komen. Hou je aan de regels…”

error: Kopiëren mag niet!