Avondklok en samenscholingsverbod niet versoepelen

Het aantal Covid-19 besmettingen is al enige tijd stabiel op 10. Het aantal besmettingen is een cijfer dat stabiel kan zijn of kan toenemen, het neemt niet af. Het aantal geeft de op dat moment in totaal genoteerde positieve testen. Wat ook kan stijgen is het aantal genezen personen. Suriname heeft een laag aantal besmettingen, zeker relatief bekeken in vergelijking met de omliggende landen. Er wordt in analyses van de cijfers wereldwijd gekeken naar nominale cijfers en relatieve cijfers: het aantal besmettingen en overlijdensgevallen per 100.000 of 1 miljoen bewoners. Er zijn landen met honderden besmettingen en overlijdensgevallen per miljoen inwoners. Wij zitten op een relatief laag cijfer van 2 per miljoen inwoners. Naast een laag aantal besmettingen, kent Suriname ook een hoog aantal genezingen: 60% van het totaal. In Suriname hoeft er geen verdere verhoging van het aantal besmettingen te komen. De bedreiging in Suriname ligt aan de oostgrens waar boothouders illegaal mensen vervoeren alleen om aan die euro’s te komen. Daarvoor maakt het voor ze niet uit of ze het land vernietigen met Covid-19. Overigens is de ervaring er niet dat bewoners in het oosten van het land zich houden aan instructies van de regering. Zie maar naar hoe voetbalwedstrijden in het oosten van het land aflopen. Daar aan de grens moeten uiteindelijk strakke maatregelen worden getroffen. Wij denken zelfs dat de noodtoestand in dit gebied wel moet worden uitgeroepen, omdat een strak gezicht van mevrouw Veira op tv echt niet ervoor zal zorgen dat deze elementen zullen stoppen met hun handelingen. De informatie over Covid-19 is nog niet goed aangekomen in het binnenland. Het besef is er nog niet daar en in het oosten van het land hoe ernstig besmetting met het virus is. Het traditioneel gezag moet nu urgent worden ingezet om de orde in de gebieden te helpen bewaren en tot de mensen in hun eigen taal te praten. Het zijn precies voor deze momenten waarom deze mensen ook een overheidssalaris krijgen. Wat we de laatste tijd zeker hebben gemist is de bijdrage van politieke partijen die toegang hebben tot de verschillende dorpen en er ook kernen ter plekke hebben zoals de Abop en de BEP. Deze moeten nu in actie komen, ze moeten er niet alleen zijn om de mensen als stemvee te gebruiken. In elk geval is een noodtoestand in het oosten nodig en ook in het westen waar mogelijk op de Corantijn er illegale beweging is. Er zijn geluiden van illegale bewegingen ook aan die kant in bijvoorbeeld de inheemse gemeenschappen en Guyanezen die hier in Suriname werken en tussendoor even illegaal naar huis boren. De lockdown aan de grenzen werkt nog niet, vandaar dat wij pleiten voor de noodtoestand in deze gebieden, zodat wij geen 20 en 30 en meer besmettingen in het land krijgen. De regering moet de taalbarrière niet onderschatten en de informatiegap daardoor. Zo blijkt nu dat de latino’s en de zwarte bevolking in de USA relatief meer besmet raakt dan het overige deel van de bevolking. Hetzelfde kan straks gaan gebeuren met het niet-Nederlandstalige deel van de bevolking. Opmerkelijk was een ander bericht uit de USA. Een priester in dit land die gewoon doorging met het houden van diensten en het ontvangen van mensen in zijn kerk in Virginia is besmet en overleden. Bishop Gerald Glenn zei dat Jezus veel groter is dan Covid-19, hij negeerde de regels van social distancing en heeft zijn gemeente ook helpen besmetten. Hij hield bijeenkomsten en raakte besmet en nu is hij veilig bij Jezus. Zijn vrouw is nu ook besmet en als ze geluk of pech heeft is ze straks ook bij Jezus. De hele gemeente die de social distancing heeft genegeerd wordt straks misschien wereldnieuws. We willen van hieruit een oproep doen aan de Surinaamse bevolking om niet achter deze soort domme religieuze leiders aan te lopen, want de geestelijken die protesteren tegen het sluiten van de kerken, mandirs en moskeeën en social distancing zijn er ook in Suriname. De Surinaamse regering moet overigens extra oppassen voor Ramadan die op komst is. Tijdens Ramadan wordt in drukke moskeeën lange gebeden gelezen. Die gebeden op zich duren ongeveer 1 uur tot 5 kwartier en het omvat het verplichte Isha gebed (dat elke dag in de moskee of thuis moet worden verricht) en het niet-verplichte extra gebed dat Tarawih heet en in de Ramadan wordt verricht. Er zijn ook preken (qutbahs) van ongeveer een kwartier tot 25 minuten. Moslims bidden in de moskee schouder aan schouder in dwars door de moskee lopende rijen achter elkaar. Deze rijen worden ‘saf’ genoemd. Een saf moet geen gaten hebben, de gelovigen moeten zodanig naast elkaar in rijen staan dat de schouders elkaar raken. En zo staan, bukken en werpen de moslims zich ter aarde gedurende een uur tot 5 kwartier, voornamelijk aangevoerd door de gebedsopzegging van de voorganger (imam). De Tarawih is een langer gebed dat alleen in de Ramadan met de gemeente wordt gelezen. Moslims hebben de gewoonte om elkaar de handen te schudden (en te omhelzen) bij aankomst in de moskee, na het einde van het gebed bij het verlaten van de gebedsruimte en soms ook bij het naar huis gaan. Heel vaak worden er ook dagelijkse vastenverbrekingen (iftari’s) gehouden in de moskee. Onder de moslims in Suriname zijn er ook irrationele gelovigen als Gerald Glenn die net is overleden in de USA. Ze gaan ervan uit dat Allah groter is dan Covid-19 en er zijn zelfs sommigen die ervan uitgaan dat wanneer ze voor het naar de moskee gaan besmet raken en doodgaan, ze rechtsreeks een plaats van Allah zullen krijgen in het Paradijs. Het wordt vergeleken met het laten van het leven tijdens een heilige oorlog. De regering van Suriname moet alert zijn voor deze fanatieke opvattingen waarmee men niet alleen zichzelf maar ook familieleden die rationeel zijn en ook collega’s aan het werk en mensen elders in gevaar zullen brengen. Het advies aan de regering is dat de avondklok precies zo wordt gehouden en dat het samenscholingsverbod niet wordt versoepeld en zelfs verlaagd wordt verder naar 5. Het Tarawih gebed is geen verplicht gebed, het Isha gebed kan thuis samen met het gezin worden gedaan. Iftari’s kan men gezellig thuis doen. De moslims moeten deze Ramadan niet alleen denken aan het eigen ik, maar ook aan de rest van de samenleving. We leven in ongekende tijden en hun medewerking is ook nodig. En zo zullen ze nu de schepping van hun God dienstbaar zijn, omdat die Schepper het zo heeft gewild door dit virus de ruimte te geven, opdat onze ogen open zullen gaan.                

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: